iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 15 Μαΐου 2024

Αρχίζει η ψηφοφορία
για την εκλογή
Προέδρου στην Ιταλία


Σήμερα ξεκινά η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Ιταλίας, λίγες ώρες αφότου ο Σίλβιο Μπερλκουσκόνι εγκατέλειψε το όνειρό του να γίνει ο επόμενος αρχηγός του κράτους.

Βάσει διατάγματος της κυβέρνησης Ντράγκι, από σήμερα στις 3:00 μ.μ - όταν ξεκινά η πρώτη ψηφοφορία- τα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου που είναι θετικά στον κορωνοιό, θα μπορούν να προσέλθουν στο πάρκινγκ της Βουλής, και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.  Όσοι χρησιμοποιήσουν ΙΧ αυτοκίνητο θα ψηφίσουν χωρίς να βγουν από το όχημά τους. Όσοι μεταβούν στο μέγαρο της Βουλής «Μοντετσιτόριο» με μοτοσικλέτα ή με τα πόδια, θα χρησιμοποιήσουν ειδικό περίπτερο, που στήθηκε σήμερα.

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, όλα τα ψηφοδέλτια, πριν φτάσουν στα χέρια του προέδρου της ιταλικής βουλής, Ρομπέρτο Φίκο, πρόκειται να απολυμανθούν. Περισσότεροι από χίλιοι νομοθέτες και περιφερειακοί εκπρόσωποι θα συμμετάσχουν στη σύνθετη μυστική ψηφοφορία, που περιγράφεται ως παρόμοια με τον διορισμό νέου Πάπα, η οποία θα μπορούσε να περάσει από πολλούς γύρους πριν από τον διάδοχο του Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος πρόκειται να παραιτηθεί στις 3 Φεβρουαρίου.

Ο νικητής της επταετούς θητείας απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στους τρεις πρώτους γύρους ψηφοφορίας.  Στον τέταρτο γύρο αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία. Μόνο σε τρεις περιπτώσεις στην ιστορία των εκλογών αναδείχθηκε νέος πρόεδρος στον πρώτο γύρο.