iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

14 γυναίκες στην
24μελή νέα κυβέρνηση
της Χιλής


Ο νέος πρόεδρος της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς, παρουσίασε την κυβέρνησή του, που χαρακτηρίζεται από πολιτικό πλουραλισμό, έχει μέλη κατά πλειονότητα γυναίκες και τον κεντροαριστερό πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών. 

Θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 11η Μαρτίου, αριθμεί 24 μέλη, ανάμεσά τους 14 γυναίκες, με το ένα τρίτο να χαρακτηρίζεται ανεξάρτητο.

«Σε αυτή την ομάδα (...) μας συνοδεύουν άνθρωποι με διαφορετική προέλευση και μόρφωση (...) Είναι μια κυβέρνηση αποτελούμενη κατά πλειοψηφία από γυναίκες (...) με παρουσία διαφόρων περιοχών, γενεών, πολιτικό πλουραλισμό (...) μεγάλη παρουσία ανεξάρτητων και στελεχών πολιτικών κομμάτων», συνόψισε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχήματός του, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Σαντιάγο.

«Πρέπει να κάνουμε διάλογο και πρέπει να ακούμε. Να ακούμε δυο φορές περισσότερο από ό,τι μιλάμε», είπε ο Μπόριτς απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησής του.

Ο νέος αρχηγός του κράτους διόρισε μέλη της κεντροαριστεράς στην κυβέρνησή του, κινούμενος εκτός του αρχικού συνασπισμού του, στον οποίο συμμετέχει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής, και ο οποίος εξασφάλισε το 24% των εδρών του κοινοβουλίου.