iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 19 Μαΐου 2024

Εθνικές και προεδρικές
εκλογές στην Τουρκία
στις 24 Ιουνίου


Πρόωρες, βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 24 Ιουνίου ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την συναντησή του με τον εθνικιστή Μπαχτσελί.

Οι εκλογές ήταν κανονικά να γίνουν τον Νοέμβριο του 2019, αλλά η πτώση των ποσοστών του κόμματος του Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις τον οδήγησε στην απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ήδη απο χθες την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είχε ζητήσει ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ σήμερα συναντήθηκε με τον Ερντογάν.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπαχτσελί είχε ζητήσει οι εκλογές να πραγματοποιηθούν στις 26 Αυγούστου καθώς «είναι αδύνατο (για την Τουρκία) να περιμένει με υπομονή μέχρι τις 3 Νοεμβρίου του 2019». Ο ηγέτης του MHP επικαλέστηκε «οικονομικές και πολιτικές επιχειρήσεις εις βάρος της Τουρκίας» και υποστήριξε ότι είναι δύσκολο η χώρα να «αντέξει υπό τέτοιες συνθήκες» έως τις προγραμματισμένες εκλογές.

Η προοπτική των πρόωρων εκλογών στην γειτονική χώρα προβληματίζει την Αθήνα καθώς θεωρείται δεδομένο ότι τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και οι αντιπολιτευόμενοι Κεμαλιστές θα οδηγηθούν σε έναν διαγωνισμό υπερπατριωτισμού και εθνικισμού, που χωρίς αμφιβολία θα έχει αντανάκλαση και στο Αιγαίο.