iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 01 Μαΐου 2024

BBC: Το πέμπτο
σενάριο ανατροπής
του Πούτιν


Μέσα στην ομίχλη του πολέμου, λίγοι μπορούν να προβλέψουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εξελιχθεί και να τελειώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Το BBC όμως επιχειρεί, με την βοήθεια πολιτικών και στρατιωτικών αναλυτών, να εξετάσει πέντε από τα πιο πιθανά σενάρια. Σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος θα αλλάξει, αλλά ας δούμε το πέμπτο σενάριο με ενδεχόμενη ανατροπή του Πούτιν.

Οι κυρώσεις συνεχίζουν να αναστατώνουν τη Μόσχα. Η αντίθεση μεγαλώνει όταν οι σακούλες με τα πτώματα επιστρέφουν στην πατρίδα. Ο Πούτιν αναρωτιέται μήπως το παρατράβηξε. Κρίνει ότι η συνέχιση του πολέμου μπορεί να είναι μεγαλύτερη απειλή για την ηγεσία του από τον εξευτελισμό του τερματισμού του. Η Κίνα παρεμβαίνει, ασκώντας πίεση στη Μόσχα να συμβιβαστεί, προειδοποιώντας ότι δε θα αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο εάν δεν αποκλιμακωθεί. Έτσι ο Πούτιν αρχίζει να αναζητά διέξοδο. Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές αρχές βλέπουν την συνεχιζόμενη καταστροφή της χώρας τους και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ο πολιτικός συμβιβασμός μπορεί να είναι καλύτερος από τις καταστροφικές απώλειες ζωών. Και κάπου εκεί παρεμβαίνουν οι διπλωμάτες και γίνεται συμφωνία. Η Ουκρανία, ας πούμε, αποδέχεται τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία και τμήματα του Ντονμπάς. Με τη σειρά του, ο Πούτιν αποδέχεται την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και το δικαίωμά της να εμαθύνει τους δεσμούς της με την Ευρώπη. Αυτό μπορεί να μην φαίνεται πιθανό. Αλλά δεν ξεπερνά τη σφαίρα της αληθοφάνειας πως ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να προκύψει από τα συντρίμμια μιας αιματηρής σύγκρουσης.
Και τι γίνεται με τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν; Όταν ξεκίνησε την εισβολή του, δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε αποτέλεσμα». Αλλά τι θα γινόταν εάν αυτό το αποτέλεσμα περιλαμβάνει την απώλεια της εξουσίας για τον ίδιο; Μπορεί να φαίνεται αδιανόητο. Ωστόσο, ο κόσμος έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες και τέτοιες σκέψεις περνάνε πλέον από το μυαλό του κόσμου.
Ο καθηγητής Λόρενς Φρίντμαν, ομότιμος καθηγητής Πολεμικών Σπουδών στο Kings College του Λονδίνου, έγραψε αυτή την εβδομάδα: «Είναι πλέον τόσο πιθανό να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στην Μόσχα όσο και στο Κίεβο».

Γιατί να πει όμως κάτι τέτοιο; Λοιπόν, ίσως ο Πούτιν επιδιώκει έναν καταστροφικό πόλεμο. Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες πεθαίνουν. Οι οικονομικές κυρώσεις «δαγκώνουν». Ο Πούτιν χάνει τη λαϊκή υποστήριξη. Ίσως υπάρχει η απειλή της λαϊκής επανάστασης. Χρησιμοποιεί τις δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας της Ρωσίας για να καταστείλει αυτή την αντιπολίτευση.

Αλλά αυτό ξινίζει και αρκετά μέλη της στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής ελίτ της Ρωσίας στρέφονται εναντίον του. Η Δύση ξεκαθαρίζει ότι εάν ο Πούτιν πάει και αντικατασταθεί από έναν πιο μετριοπαθή ηγέτη, τότε η Ρωσία θα δει την άρση ορισμένων κυρώσεων και την αποκατάσταση των κανονικών διπλωματικών σχέσεων. Υπάρχει ένα αιματηρό πραξικόπημα στο παλάτι και ο Πούτιν ανατρέπεται. Και πάλι, αυτό μπορεί να μην φαίνεται πιθανό αυτή τη στιγμή. Αλλά μπορεί να μην είναι απίθανο εάν ο κόσμος που έχει ωφεληθεί από τον Πούτιν, να μην πιστεύει πλέον ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους.