iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 09 Μαΐου 2024

Προεδρικές εκλογές την
Κυριακή στη Γαλλία
Μπροστά ο Μακρόν


Στις κάλπες ετοιμάζονται να προσφύγουν την Κυριακή οι Γάλλοι ψηφοφόροι, για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν σημαντική πτώση στο προβάδισμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έναντι του βασικού αντιπάλου του, της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν. Η προεκλογική εκστρατεία έχει πλέον τελειώσει και η προσέλευση των ψηφοφόρων αναμένεται να είναι χαμηλότερη από τις προηγούμενες εκλογές στη Γαλλία.

Αν και η προεδρική κούρσα έχει επισκιαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ένα βασικό ζήτημα για πολλούς ψηφοφόρους είναι το κόστος ζωής. Ο Μακρόν και η Λεπέν είναι τα σταθερά φαβορί, και μάλιστα πριν από έναν μήνα, η Λεπέν υστερούσε κατά 10 βαθμούς από τον Γάλλο πρόεδρο και πάλευε για μια θέση στον δεύτερο γύρο εναντίον του. Τώρα, πλέον θεωρείται το φαβορί για να αμφισβητήσει την προεδρία από τον πρώτο κιόλας γύρο.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ειναι 44 ετών, απόφοιτος της γαλλικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Επιθεωρητής οικονομικών στο Δημόσιο και υπήρξε φίλα προσκείμενος στον Σοσιαλιστή πολιτικό Ζαν Πιερ Σεβενεμάν. Επί Σαρκοζί, υπήρξε εισηγητής μιας έκθεσης για την «απελευθέρωση της ανάπτυξης», ενώ στη συνέχεια άφησε το Δημόσιο και υπήρξε επενδυτικός σύμβουλος στην τράπεζα Rothschild & Co. Το 2012 έγινε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστή Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και το 2014 διορίστηκε υπουργός Οικονομίας. Στη συνέχεια ίδρυσε το δικό του κίνημα, το «En Marche!» και εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2017.

Προτείνει:

Αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65
Αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών,
Αύξηση του μπόνους αγοραστικής δύναμης έως 6.000 ευρώ
Καθιέρωση αναλογικής για τις βουλευτικές εκλογές
Αυστηρότερη πρόσβαση σε άδειες διαμονής
Μειώσεις στον φόρο κληρονομιάς
Κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών
Κατάργηση του τέλους άδειας οπτικοακουστικών μέσων