iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 09 Μαΐου 2024

Νικητής ο Μακρόν
στην τηλεμαχία με τη
Μαρίν Λε Πεν


Αλώβητος από τη δίωρη τηλεμαχία βγήκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στην ανθυποψήφιά του, Μαρίν Λε Πεν για το δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, διατηρώντας όχι μόνο το συμπαγές προβάδισμά του εν όψει των εκλογών της Κυριακής, αλλά και την ψυχραιμία του, σε ένα τηλεοπτικό ''πινγκ πονγκ'' για γερά νεύρα.

Ο Μάκρον πέτυχε τον αντικειμενικό του σκοπό, δηλαδή να αποσπάσει την σκεπτικιστική «ομολογία» της αντιπάλου του αναφορικά με το όραμά της για την ΕΕ, αλλά και τις φιλικές σχέσεις της με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, γεγονός που του έδωσε περισσότερους πόντους ενώπιον των Γάλλων τηλεθεατών.

Η πίεση προς τη Μαρίν Λε Πεν επί του δανείου που έλαβε το κόμμα της το 2014 από ρωσική τράπεζα την έφερε σε προφανή αμηχανία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να συμπεραίνει πως «εξαρτάστε από τη ρωσική δύναμη, εξαρτάστε από τον κ. Πούτιν», σχολιάζοντας, ανάμεσα στα άλλα το γεγονός ότι και ο ίδιος έχει λάβει δάνειο (αλλά από γαλλική τράπεζα). Υπόμνηση, η οποία λειτούργησε μάλλον ως τονωτική ένεση για τη λαϊκή του εικόνα, μπροστά στις επιθέσεις που δέχεται περί ελιτισμού και συναισθηματικής απόστασης, όπως του προσάπτει και η πολιτική του αντίπαλος.