iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Σημαντική ανακοίνωση
από την Pfizer
για το χάπι της


Η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε ότι μια μεγάλη κλινική δοκιμή έδειξε ότι το αντιικό χάπι Paxlovid δεν αποδείχθηκε αποτελεσματικό στην αποτροπή της μόλυνσης από τον κορωνοϊό ανθρώπων που διέμεναν με κάποιον ο οποίος είχε εκτεθεί στον ιό.

Στη δοκιμή συμμετείχαν 3.000 ενήλικες που είχαν επαφή με μέλος της οικογενείας τους το οποίο εμφάνιζε συμπτώματα της Covid-19 και είχε προηγουμένως διαγνωστεί θετικό στον κορωνοϊό. Σε ορισμένους χορηγήθηκε το Paxlovid για 5 ή 10 ημέρες και στους υπόλοιπους ένα εικονικό φάρμακο (placebo).

Όσοι έλαβαν την πενθήμερη αγωγή διαπιστώθηκε ότι είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 37% σε όσους έλαβαν την δεκαήμερη αγωγή. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν θεωρούνται σημαντικά από στατιστικής πλευράς και επομένως ενδέχεται να ήταν τυχαία.
Η Pfizer ανέφερε ότι τα δεδομένα ασφαλείας στην κλινική δοκιμή ήταν ανάλογα με αυτά προηγούμενων μελετών, οι οποίες είχαν δείξει ότι τα χάπια ήταν αποτελεσματικά σε ποσοστό 90% σε ό,τι αφορά την πρόληψη της νοσηλείας ασθενών με Covid-19 που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, εφόσον χορηγηθούν επί πέντε ημέρες λίγο μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.
Η Pfizer σημειώνει ότι το Paxlovid, το οποίο αποτελείται από δύο διαφορετικά αντιικά φάρμακα, είναι επί του παρόντος εγκεκριμένο ή αδειοδοτημένο για χρήση υπό όρους ή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε περισσότερες από 60 χώρες, για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19 που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.