iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 07 Μαΐου 2024

Ήταν η 39η ένοπλη
επίθεση σε σχολείο
μέσα στο 2022


Τα 19 παιδιά και οι δύο δασκάλες του μακελειού στο Τέξας, απλά προστίθενται στην όλο και αυξανόμενη λίστα των θυμάτων από πανομοιότυπα εγκλήματα. Η σφαγή στο Ουβάλντε είναι το 39ο επεισόδιο δολοφονικής επίθεσης με όπλο σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στις ΗΠΑ από τις αρχές του χρόνου.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες και μίλησε στον αμερικανικό λαό κατά τη διάρκεια ενός έκτακτου διαγγέλματος. Η πλειοψηφία του κόσμου, όμως, δεν αρκείται πια σε λόγια. «Φτάνει επιτέλους», είναι η φράση που ακούει κανείς τις τελευταίες ώρες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Να «ορθώσουν οι Αμερικανοί το ανάστημα τους» ενάντια στο λόμπι της οπλοκατοχής ζήτησε ο Τζο Μπάιντεν. Πρόκειται για μία στροφή 180 μοιρών από τον προκάτοχό του, ο οποίος δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι «θα προστατέψουμε και τη δεύτερη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος».
Είναι η επίμαχη τροπολογία που επιτρέπει την οπλοκατοχή. Αυτήν υποστηρίζει με νύχια και με δόντια η NRA. Πρόκειται για ένα από τα ισχυρότερα λόμπι των ΗΠΑ, αποτελούμενη από τέσσερα εκατομμύρια μέλη, με έντονη παρουσία στο Διαδίκτυο και πολιτική χρηματοδότηση. Έτσι, εξασφαλίζει την υποστήριξη βουλευτών, γερουσιαστών και άλλων παραγόντων.

Το αφήγημά της είναι ίδιο: «χωρίς τα όπλα οι «καλοί» δεν θα μπορούσαν να προστατευτούν από τους «κακούς». Χωρίς καμία εφαρμογή στην πράξη… Μετά από τις έντονες και μαζικές διαμαρτυρίες, δέχτηκε να προβεί σε κάποιες ορισμένες υποχωρήσεις. Όταν ένας οπλοφόρος σε καζίνο του Λας Βέγκας το 2017 άνοιξε πυρ και σκότωσε 62 άτομα, αποδέχτηκε να τεθούν αυστηρότεροι όροι για την πώληση εξαρτημάτων που μετατρέπουν ημιαυτόματα όπλα σε αυτόματα και στους σιγαστήρες. Ποιός μπορεί να ξεχάσει την παρόμοια επίθεση στην πολιτεία Κονέτικατ, όταν 20χρονος με προβλήματα ψυχικής υγείας σκότωσε 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους είκοσι παιδιά 6 ως 7 ετών, προτού αυτοκτονήσει. Επιπλέον, ούτε ένας μήνας δεν έχει συμπληρωθεί από το μακελειό στο Μπάφαλο, όπου ένας νεαρός ρατσιστής σκότωσε δέκα ανθρώπους) σε σουπερμάρκετ.
«Η σφαγή τόσο πολλών αθώων ψυχών και μάλιστα στην πλειονότητά τους μικρών παιδιών στο δημοτικό σχολείο της πόλης Ουβάλντε του Τέξας πρέπει επιτέλους να οδηγήσει το έθνος μας στην οριστική απόφαση αντιμετώπισης της ένοπλης βίας», δήλωσε σε ανάρτησή του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.