iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 21 Μαΐου 2024

Η ασύλληπτη ιστορία
ζωής του παιδιού
σκλάβου Ικμπάλ Μασί


Ο Ικμπάλ Μασί, γεννήθηκε σ’ ένα χωριό κοντά στη Λαχώρη στο Πακιστάν το 1982.
Τεσσάρων μόλις χρονών , ‘’παραχωρήθηκε’’ από την οικογένειά του σαν σκλάβος σε ένα ταπητουργείο για ένα δάνειο 16 δολλαρίων απαραίτητο για τα φάρμακα της μάνας του. Εξι ολόκληρα χρόνια αναγκασμένος να δουλεύει 12 ώρες την ημέρα, έμενε αλυσοδεμένος πάντα στο ίδιο σημείο, φτιάχνοντας τους περίφημους κόμπους των ‘’σπουδαίων’’ και περιζήτητων χειροποίητων χαλιών, με λιγοστό φαί και νερό, με συνεχείς τιμωρίες και εγκλεισμούς σε ένα σκοτεινό υπόγειο γεμάτο υγρασία. Στα 10 του ο Ικμπάλ το έσκασε από το ταπητουργείο και κατήγγειλλει το αφεντικό του στην αστυνομία. Επιστράφηκε άμεσα μετά από πολύ ξύλο ‘’για να βάλει μυαλό’’ πάλι πίσω στο αφεντικό του. Ο Ικμπάλ δεν το έβαλε πίσω. Λίγους μήνες αργότερα το ξανάσκασε και κατέφυγε στο Απελευθερωτικό Μέτωπο του Πακιστάν για την Εκμετάλλευση της Παιδικής Εργασίας. Τους επόμενους μήνες τόλμησε , για πρώτη φορά, να καταγγείλει ανοιχτά και δημόσια τους εκμεταλλευτές εργοδότες οι οποίοι πλούταιναν με την εργασία παιδιών που ζούσαν στη σκλαβιά σπάζοντας ένα ταμπού αιώνων.
Το 1992 ο συνολικός αριθμός των παιδιών-σκλάβων στο Πακιστάν υπολογιζόταν στα 7.000.000. Ο Ικμπάλ με μεγάλο πάθος και την βοήθεια Οργανώσεων και ακτιβιστών και τρυπώνοντας κρυφά σε παράνομα ταπητουργεία, βγάζοντας φωτογραφίες των παιδιών που εργάζονταν σε αυτά, κατάφερε να βοηθήσει πάνω από 3.000 παιδιά να ξεφύγουν από τη σκλαβιά και την εξαθλίωση.. Το 1994 βραβεύεται με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Reebok και ξεκινά μια παγκόσμια περιοδεία με ομιλίες κατά της παιδικής εργασίας και επισκέψεις σε σχολεία. Ο μικρός χαμογελαστός πρώην σκλάβος γίνεται γρήγορα ένα παγκόσμιο σύμβολο κατά του δουλεμπορίου και οι παρεμβάσεις του με την παιδική αθωότητα προκαλούν τεράστια αίσθηση και δίνουν ώθηση σε πιέσεις για την υιοθέτηση σκληρών μέτρων για την παιδική εργασία.
Η παρουσία του ιδιαίτερα στην Σουηδία προκαλεί ένα σάλο στην πάντα ευαίσθητη σε θέματα του παιδιου Σκανδιναβική κοινή γνώμη εντείνοντας τις πιέσεις ενάντια στην παραδοσιακή κατασκευή χαλιών, αλλά και αποκαλύπτοντας μια αθέατη εικόνα της Πακιστανικής και Ινδικής κοινωνίας. Γίνεται ο ήρωας των φτωχών της Ινδικής και συνάμα ένα ενοχλητικό πρόβλημα για τη ‘’βιομηχανία των Χαλιών’’ Την ημέρα του Πάσχα του 1995, στη Μουρίτκε, το χωριό του στο Πακιστάν, Ο ο Ικμπάλ Μασί δολοφονείται από την ”Μαφία των Χαλιών”. Ήταν μόλις 13 χρονών. Οι εντολείς και οι εκτελεστές της δολοφονίας του δε συνελήφθησαν ποτέ. Τρεις μέρες, μετά χιλιάδες παιδιά διαδήλωσαν στους δρόμους της Ινδίας και του Πακιστάν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του. Οι μικροί διαδηλωτές ήταν στην πλειοψηφία τους ρακένδυτα παιδιά, εκ των οποίων αρκετά νήπια, καθώς επίσης και ανήλικοι που απελευθερώθηκαν από την καταναγκαστική εργασία μετά από κινητοποιήσεις μελών κοινωνικών οργανώσεων.
ΥΓ 1 Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας σήμερα. Και τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ από τον καιρό του μικρού Ικπάλ. Και όσο εμείς στην πολιτισμένη Δύση θα “μελετούμε περισκεπτόμενοι ” με την ησυχία μας, εκεί λίγο πιο πέρα, αλλά αρκετά μακριά μας για να μην χρειάζεται να βλέπουμε και να “ παθαίνουμε ψυχολογικά “, η δουλεία και το δουλεμπόριο θα συνεχίσει αποτελεί την καθημερινή πραγματικότητα για εκατομμύρια παιδιά.
ΥΓ 2 δώστε στα παιδιά σας να διαβάσουν το παιδικό βιβλίο ”Ικμπάλ, ένα παιδί ενάντια στην παιδική εργασία” του Φραντσέσκο Ντ’ Αντάμο εκδόσεις Πατάκη. Θα καταλάβουν πολλά περισσότερα από όσα φαντάζεστε...
ΠΗΓΗ fb Νικήτα Κανάκη (τ. προέδρου του Ελληνικού τμήματος, της ανθρωπιστικής οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου)