iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 08 Μαΐου 2024

Ισόβια στον τρομοκράτη
βομβιστή του
Μπατακλάν το 2015


Ο μοναδικός επιζών κατηγορούμενος για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι το 2015, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Οι πέντε δικαστές δέχτηκαν την πρόταση της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας, η οποία είχε ζητήσει την επιβολή αυτής της σπάνιας ποινής, με βάση την οποία καθίσταται απίθανη η αποφυλάκιση του Αμπντεσλάμ αφού εκτίσει ένα μέρος της ποινής του. Μόνο τέσσερις φορές στο παρελθόν έχει επιβληθεί τέτοια ποινή από γαλλικά δικαστήρια.

Η δίκη, η μεγαλύτερη στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Για περισσότερους από εννέα μήνες, θύματα, δημοσιογράφοι και οικείοι των θυμάτων κατέθεταν τις μαρτυρίες τους, στη χειρότερη επίθεση που δέχτηκε η χώρα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ είχε συλληφθεί στις Βρυξέλλες και οι κατηγορίες που αντιμετώπιζε στο βελγικό δικαστήριο δεν σχετίζονται με τα συμβάντα στο Παρίσι, αλλά με μια ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στο Μόλενμπεκ της Βελγικής πρωτεύουσας, τρεις μέρες πριν τη σύλληψή του κοντά στο πατρικό του σπίτι.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις των ενόπλων και των καμικάζι στο θέατρο Μπατακλάν, στο Stade de France, σε μπαρ και ρεστοράν στο Παρίσι είχαν αφήσει πίσω τους 130 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες ενώ μεταξύ των δραστών ήταν και ο αδελφός του Αμπτνεσλάμ, Μπραχίμ που σκοτώθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας έξω από μια καφετέρια.

Η γαλλική εισαγγελία θεωρεί ότι ο Αμπντεσλάμ έπαιξε ρόλο κλειδί στις επιθέσεις, αλλά ο 28χρονος γαλλομαροκινός έχει αρνηθεί να συνεργαστεί με τις Αρχές.

Ο Αμπντεσλάμ υποστήριξε στη δίκη ότι αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μην πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Όμως, βασιζόμενο στην έρευνα και στις καταθέσεις, το δικαστήριο έκρινε ότι στην πραγματικότητα η ζώνη δεν εξερράγη λόγω δυσλειτουργίας.

Στην αρχή της δίκης ο 32χρονος, γεννημένος στο Βέλγιο, Γάλλος, είχε δηλώσει με υπερηφάνεια ότι ήταν «στρατιώτης» του Ισλαμικού Κράτους.