iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 08 Μαΐου 2024

''Συναγερμός'' και από
τη Γαλλία για δύσκολο
ενεργειακό χειμώνα


Η Γαλλία θα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα πιθανό σενάριο ενεργειακής ανεπάρκειας το φθινόπωρο, είπε ο  Εμανουέλ Μακρόν.

Μιλώντας μετά από την παρέλαση για την ημέρα της Βαστίλης, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στη διακοπή της παροχής του φυσικού αερίου, κίνηση που ο Μακρόν χαρακτήρισε ως «ξεκάθαρο μήνυμα».
Η Ρωσία «έχει ήδη ξεκινήσει να διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου», είπε ο Μακρόν αναφερόμενος στην παύση της παροχής μέσω του αγωγού Nord Stream 1, με αφορμή την ετήσια συντήρησή του -που όμως έχει προκαλέσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο να μην ανοίξει πάλι η ροή του αερίου, ακόμη και μετά την περίοδο της προγραμματισμένης συντήρησης.

Η Ρωσία «θα χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως πολεμικό όπλο» εναντίον της Δύσης, τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από το κανάλι «TF1».
Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία σκοπεύει να βρει τρόπους να τα καταφέρει χωρίς το φυσικό αέριο της Ρωσίας, όσο πιο σύντομα αυτό είναι δυνατό, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μακρόν. Εξάλλου, όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, η Γαλλία έχει ήδη βάλει μπρος το σχέδιό της για εύρεση εναλλακτικών λύσεων στον ενεργειακό εφοδιασμό, για να μπορέσει να δημιουργήσει αποθέματα ενόψει του χειμώνα, ο οποίος αναμένεται δύσκολος, όπως έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως αξιωματούχοι πολλών χωρών.

 

«Πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε για έναν πόλεμο με διάρκεια. Το καλοκαίρι και η αρχή του φθινοπώρου θα είναι πολύ δύσκολα, χωρίς αμφιβολία», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη, αμέσως μετά την επιθεώρηση της παραδοσιακής στρατιωτικής παρέλασης στα Ηλύσια Πεδία, όπου μίλησε με βετεράνους πολέμου και οικογένειες ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη.