iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 09 Μαΐου 2024

Ο Ρίσι Σούνακ νέος
πρωθυπουργός
της Βρετανίας;


Οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος θα ψηφίσουν για τέταρτη φορά σήμερα στην αναμέτρηση για την εκλογή του διαδόχου του Τζόνσον ως αρχηγού των Τόρηδων και πρωθυπουργού της Βρετανίας, καθώς μετά τη χθεσινή ψηφοφορία ο Ρίσι Σούνακ φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι είναι μεταξύ των δύο πρώτων.

Ο Σούνακ - τον οποίο δεν θέλει ως διάδοχό του ο Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ - εξασφάλισε 115 ψήφους, 14 περισσότερες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και μόλις 5 λιγότερες από τις 120 που χρειάζεται για να κερδίσει τη μία από τις δύο θέσεις.

Λιγότερο βέβαιη είναι η μάχη για τον δεύτερο. Η πρώην υπουργός Άμυνας Μόρνταντ παρέμεινε δεύτερη με 82 ψήφους, αλλά η δυναμική πίσω από την εκστρατεία της φάνηκε να χάνει έδαφος, καθώς έχασε έναν υποστηρικτή της. Η υπουργός Εξωτερικών Τρας μείωσε τη διαφορά, κερδίζοντας άλλες 7 ψήφους και συνολικά 71. Η υφυπουργός Τοπικής Διακυβέρνησης και Κοινοτήτων Μπέιντενοκ εξασφάλισε άλλες 9 και συνολικά 58, ενώ ο Τομ Τούγκεντχατ, ο πιο κεντρώος υποψήφιος που είχε απομείνει, αποκλείστηκε.
Οι μονομάχοι διεκδικούν μια θέση στην τελική δυάδα, προκειμένου να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, που θα επιλέξουν τελικά τον επόμενο ηγέτη των Τόρηδων και επόμενο πρωθυπουργό, ο οποίος και θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.