iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

''Σε μια κλωστή
ΗΠΑ - Κίνα για
την επίσκεψη Πελόζι


Η πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, βρίσκεται στην πρωτεύουσα Ταϊπέι της Ταϊβάν, εν μέσω έντονων προειδοποιήσεων του Πεκίνου ότι οι ΗΠΑ «θα πληρώσουν το τίμημα» σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η επίσκεψη.

Η Κίνα έχει ήδη συγκεντρώσει αποβατικές δυνάμεις στη νότια ακτή της, απέναντι από την Ταϊβάν και έχει από το απόγευμα της Τρίτης αποκλείσει τον εναέριο χώρο πάνω από τα Στενά για όλες τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας, ανακοίνωσε στρατιωτική άσκηση που ξεκινά το χάραμα και αναμένεται να περικυκλώσει την Ταϊβάν, για πρώτη φορά, με τη Νάνσι Πελόζι να βρίσκεται ακόμα στο νησί.

Αψηφώντας τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Κίνας για αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ, το αεροσκάφος που μετέφερε την πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι προσγειώθηκε χθες στην Ταϊπέι όπου την υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ταιβάν.
Η Πελόζι έστειλε σαφές μήνυμα στο Πεκίνο, διαμηνύοντας ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για μία δημοκρατική Ταϊβάν είναι πιο σημαντική από ποτέ. «Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη δημοκρατία της Ταϊβάν» έγραψε στο Twitter η Νάνσι Πελόζι.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν κινεζικό έδαφος, με τον κινεζικό στρατό να τίθεται σε ύψιστη επιφυλακή, ενώ ανακοίνωσε ότι θα εξαπολύσει στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις καθώς και γυμνάσια με πραγματικά πυρά γύρω από την Ταϊβάν.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν υπογράμμισε ότι οι ασκήσεις που προανήγγειλε το Πεκίνο είναι πράξεις εκφοβισμού των πολιτών της Ταιβάν και πως επιχειρεί να απειλήσει τα λιμάνια και τις πόλεις που βρίσκονται γύρω από τα σημεία των ασκήσεων. Ανέφερε ότι μόνο χθες Τρίτη έχουν παρατηρηθεί 21 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ταϊβάν, ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού των ενόπλων δυνάμεών.

Την επίσκεψη της Πελόζι καταδίκασε και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέροντας ότι καταστρέφει την ειρήνη και την σταθερότητα στα στενά της Ταιβάν.
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποκύψουν στον εκφοβισμό και τις απειλές της Κίνας, καθώς η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής δεν παραβιάζει την πολυετή αμερικανική πολιτική της «μίας Κίνας».