iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Σε εξέλιξη οι ασκήσεις
της Κίνας με αληθινά
πυρά πέριξ της Ταιβάν


Ξεκίνησαν οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το κύριο νησί της Ταϊβάν, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινεζικές αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις που έχουν οργανωθεί ποτέ γύρω από τη νήσο, η οποία έχει δική της κυβέρνηση αλλά το Πεκίνο θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την νέα ένταση που προκλήθηκε μετά την επίσκεψη της Αμερικανής προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και λίγες ώρες αφότου drones πέταξαν πάνω από εδάφη της Ταϊβάν και χάκερ εξαπέλυσαν επίθεση στον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας.

Η Πελόζι, η πιο υψηλόβαθμη Αμερικανίδα αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Ταϊβάν έπειτα από 25 χρόνια, διεμήνυσε κατά την επίσκεψή της ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν την Ταϊβάν, η οποία έχει δική της κυβέρνηση η οποία εκλέγεται δημοκρατικά και ζει υπό τη μόνιμη απειλή εισβολής του κινεζικού στρατού. «Η Κίνα δεν μπορεί να εμποδίσει ξένους ηγέτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ταϊβάν» δήλωσε χαρακτηριστικά μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής της στο αυτοδιοικούμενο νησί.

Τα γυμνάσια αποτελούν την κύρια απάντηση του Πεκίνου, αν και έχει επίσης επιβάλει οικονομικές κυρώσεις και εμπάργκο.