iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Ο εφιάλτης της πείνας
πλανάται πάνω από
τον πλανήτη...


Εκατομμύρια άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με την πείνα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνδυάζεται με οικονομικά και κλιματικά σοκ που ταλανίζουν τις αγορές.

Έξι μήνες συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας- δύο αγροκτηνοτροφικές δυνάμεις, έχουν βυθίσει το παγκόσμιο επισιτιστικό σύστημα σε μια άνευ προηγουμένου καταστροφή, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους αντιμέτωπους με την πείνα, γράφει το Politico σε ένα δημοσίευμα- «καμπανάκι» για την επισιτιστική ασφάλεια του πλανήτη.

Ο πόλεμος επιδεινώνει μια κρίση που έχει ήδη τροφοδοτηθεί από την κλιματική αλλαγή, το αυξημένο κόστος ζωής και την αύξηση των τιμών των λιπασμάτων που δημιουργεί την πιο οξεία παγκόσμια επισιτιστική κρίση εδώ και δεκαετίες. Μια συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για το άνοιγμα της Μαύρης Θάλασσας έστω για τα πλοία τροφίμων μπορεί να μην είναι αρκετή για να ανακουφίσει τα εκατομμύρια των ανθρώπων που αγωνίζονται για ένα πιάτο φαΐ σε όλη την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να προετοιμαστούν για ακόμη πιο αυξημένα επίπεδα πείνας, καθώς αντιμετωπίζουν ένα ετήσιο κενό 14 δισεκατομμυρίων ευρώ στις δαπάνες για την επισιτιστική ασφάλεια, σύμφωνα με έκθεση του 2020 της Ceres 2030, επίσης άλλο Think Tank, διεθνούς βεληνεκούς. Ο πόλεμος της Μόσχας στην «ψωμιέρα» της Ευρώπης έχει κλονίσει σοβαρά την παγκόσμια αγορά τροφίμων, αναγκάζοντας τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να μειώσουν τις μερίδες τροφίμων σε χώρες όπως η Υεμένη.

Μια ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων του ΟΗΕ παρακολουθεί περισσότερες από 60 χώρες που δυσκολεύονται να πληρώσουν για τις εισαγωγές τροφίμων. Οι υψηλές τιμές ενέργειας και η αστάθεια στην αγορά τροφίμων έχουν ασκήσει πρόσθετη πίεση στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι πεινούν παγκοσμίως, ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της πείνας μέχρι το τέλος της δεκαετίας φαίνεται να είναι πιο μακριά ​​από ποτέ.

Η ξηρασία πλήττει το Κέρας της Αφρικής, αφήνοντας περίπου 26 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων στην Κένυα, την Αιθιοπία και τη Σομαλία τους επόμενους έξι μήνες. Περισσότερα από 7 εκατομμύρια ζώα έχουν ήδη αφανιστεί. Σε ολόκληρη την Ανατολική Αφρική συνολικά, περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια.

Αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να αγοράσουν φαγητό ακόμη και σε μέρη όπου δεν υπάρχει έλλειψη. Οι άνθρωποι πληρώνουν περισσότερα για είδη πρώτης ανάγκης παντού, από το Περού μέχρι το Μπουρούντι. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, ένα αιρθμός ρεκόρ 49 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 46 χώρες θα μπορούσαν να πέσουν σε λιμό ή «συνθήκες που μοιάζουν με λιμό» εν μέσω της επισιτιστικής κρίσης.

Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Αιθιοπία, η Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν, το Αφγανιστάν, η Σομαλία και η Υεμένη, όπου υπάρχουν αυτήν τη στιγμή 750.000 άνθρωποι που που πεθαίνουν από την πείνα, εκ των οποίων οι 400.000 μόνο στην περιοχή Τιγκράι της Αιθιοπίας, όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος.