iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

''Η έλλειψη φυσικού
αερίου θα διαρκέσει
χρόνια'' λέει η Shell


Οι ελλείψεις φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη είναι πιθανό να διαρκέσουν αρκετούς χειμώνες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell.

Πλέον, αυξάνεται η προοπτική συνεχούς περιορισμού της ενέργειας, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο πιέζουν να αναπτύξουν εναλλακτικές προμήθειες.

Οι περικοπές στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία έχουν βυθίσει τις ευρωπαϊκές χώρες σε μια καταστροφική ενεργειακή κρίση, οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές χονδρικής, αφήνοντας τους καταναλωτές αντιμέτωπους με τεράστιους λογαριασμούς και τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού από τη δεκαετία του '80.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Νορβηγία ο Ben van Beurden είπε ότι η κατάσταση μπορεί να επιμείνει για αρκετά χρόνια... «Μπορεί να έχουμε αρκετούς χειμώνες όπου θα πρέπει με κάποιον τρόπο να βρούμε λύσεις», είπε.

Ο Van Beurden σημείωσε ότι οι λύσεις για την ενεργειακή κρίση θα πρέπει να βρεθούν μέσω «εξοικονόμησης αποδοτικότητας, μέσω του δελτισμού και μιας πολύ πολύ γρήγορης δημιουργίας εναλλακτικών λύσεων». «Το ότι αυτό θα είναι κάπως εύκολο ή θα τελειώσει, νομίζω ότι είναι μια φαντασίωση που πρέπει να αφήσουμε στην άκρη», πρόσθεσε.

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης προετοιμάζονται για έναν σκληρό χειμώνα με αυξανόμενο πληθωρισμό και απειλή ύφεσης, καθώς οι αυξήσεις-ρεκόρ στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος ασκούν πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε όλη την ήπειρο.