iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 06 Μαΐου 2024

Η Λιζ Τρας νέα...
Θάτσερ στη Βρετανία
Εχθρός του Πούτιν


Η 47χρονη μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Λιζ Τρας αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος των Συντηρητικών και της Βρετανίας και πρωθυπουργός της χώρας.
Η Λιζ Τρας συγκέντρωσε 81,326 ψήφους έναντι  60,399 του Ρίσι Σουνάκ. Συνολικά ψήφισαν 172,437 μέλη, ενώ άκυρες ήταν 654 ψήφοι. «Λιζ Τρας it is», συμπλήρωσε ο πρέοδρος της Επιτροπής 1922 που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα. Όταν ανέβηκε στη σκηνή, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι είναι τιμή της που εξελέγη αρχηγός και ευχαρίστησε το προσωπικό του κόμματος «για τη διοργάνωση μιας από τις πιο μακροχρόνιες συνεντεύξεις εργασίας στην ιστορία».
Έπειτα, έδωσε συγχαρητήρια στους αντιπάλους της και τον Σουνάκ, ενώ  ευχαρίστησε και τον απερχόμενο ηγέτη του κόμματος, «τον φίλο μου Μπόρις Τζόνσον». Και συμπλήρωσε: «Μπόρις, κατάφερες να κάνεις το Brexit. Συνέτριψες τον Τζέρεμι Κόρμπιν, έβγαλες το εμβόλιο. Και στάθηκες απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε θαύμαζαν από το Κίεβο μέχρι το Καρλάιλ», με το κοινό να χειροκροτεί για ώρα.
H νέα αρχηγός της Τόρις και πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας δεσμεύτηκε να τηρήσει τις υποσχέσεις της στους ψηφοφόρους, λέγοντας ότι το Συντηρητικό Κόμμα έχει ένα «τολμηρό σχέδιο» να μειώσει τους φόρους και να αναπτύξει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να παραδώσει την εξουσία στη Λιζ Τρας, αύριο, 6 Σεπτεμβρίου όταν θα επισκεφτούν από κοινού τη Βασίλισσα Ελισάβετ.
Η Τρας γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1975. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Πριν από την πολιτική, ήταν εμπορική διευθύντρια στη «Shell Oil and Gas Company» αφήνοντας τη θέση της επικεφαλής οικονομικών θεμάτων σε βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.