iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 06 Μαΐου 2024

Γενέθλια 82 ετών
για τον ''άγνωστο''
Τζέιμς Μποντ (εικόνα)


Σήμερα γίνεται 82 ετων ο Αυστραλός ηθοποιός George Lazenby ο οποίος ήταν η επιλογή-έκπληξη για τον ρόλο του 007 μετά τον Σον Κόνερι και εμφανίστηκε σε αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες ταινίες Μποντ όλων των εποχών On Her Majesty's Secrete Service το 1969 σε ηλικία μόλις 29 ετών, πολύ νεότερος από όλους τους άλλους ηθοποιούς που εχουν ενσαρκώσει τον θρυλικό πράκτορα.
Όμως, δεν ξαναέπαιξε τον ρόλο, με αυτό να τον καθιστά τον μοναδικό ηθοποιό που έπαιξε τον Μποντ μόνο μία φορά.
Πριν από τον Μποντ, ο Λάζενμπι ήταν μοντέλο και εμφανιζόταν σε διάφορες διαφημίσεις. Το 1968, ο Sean Connery είχε εγκαταλείψει τον ρόλο του James Bond και ο παραγωγός Albert R. Broccoli συνάντησε τον Lazenby σε ένα κουρείο του οποίου ήταν και οι δύο πελάτες. Ο Μπρόκολι τον είδε και αργότερα σε μια διαφήμιση και ένιωσε ότι θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός Μποντ
γι' αυτό τον κάλεσε να κάνει ένα screening test. Ο ρόλος του δοθηκε όταν κατά λάθος έριξε μια γροθιά στο πρόσωπο ενός επαγγελματία παλαιστή, ο οποίος δούλευε στο στούντιο ως συντονιστής σκηνών πάλης σε ταινίες δράσης. Η επιθετικότητα που έβγαλε εκείνη την στιγμή εντυπωσίασε τον Μπρόκολι. Ο σκηνοθέτης Peter R. Hunt είπε αργότερα: "Θέλαμε κάποιον που να έχει και sex appeal και διαπιστώσαμε ότι αυτός ο τύπος το διέθετε κι'αυτο.
Ο Λάζενμπι αρχικά σκόπευε να κάνει την επόμενη ταινία Μποντ αλλά στα τέλη του 1969 είπε ότι δεν ήθελε πλέον να παίξει τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ γιατι ένιωσε ότι οι παραγωγοί τον αντιμετώπιζαν σαν ανόητο καθώς δεν ήθελαν να υιοθετήσουν καμμια από τις ιδέες του για τον ρόλο. Σύντομα άφησε μούσι και μακριά μαλλιά δηλώνοντας: "Ο Μποντ είναι βάναυσος... Τον έχω ήδη αφήσει πίσω μου. Δεν θα τον ξαναπαίξω ποτέ. Ειρήνη - αυτό είναι το μήνυμα τώρα. Προτιμώ να είμαι πωλητής αυτοκινήτων από το να παίζω ένα στερεότυπο σαν τον Τζέιμς Μποντ.
Κάποιοι ανάμεσα στους οποίους και η συμπρωταγωνίστρια του στην ταινία Diana Rigg, είπαν ότι τον πήραν στο λαιμό τους κάποιοι καλλιτεχνικοί ιμπρεσσάριοι που τον συμβούλευσαν να αποστασιοποιηθεί από τον ρόλο γιατί οι εποχές άλλαζαν. Ήταν η εποχή των παιδιών των λουλουδιών που καταδίκασαν την βία και πρότυπα σαν αυτά του James Bond. Τα στούντιο όμως που δεν ξεχνούν εύκολα, κυκλοφόρησαν την φήμη ότι είχε καβαλήσει το καλάμι και είχε γίνει δύσκολος συνεργάτης για όλους: παραγωγούς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς και τεχνικούς...
Ο Lazenby συνέχισε να παίζει στην Ιταλία, το Χονγκ Κονγκ, την Αυστραλία και το Χόλιγουντ σε διαφορες χαμηλού κόστους παραγωγές ωστόσο η καριέρα του έφτασε στο τέλος της τη δεκαετία του 1970 και άρχισε να ασχολείται με τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις σε ακίνητα. Αργότερα εμφανίστηκε σε διάφορες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές στην Αυστραλία συμπεριλαμβανομένων και παρωδιών του Μποντ. Το 2017, συμμετείχε στην ταινία ντοκιμαντέρ του Hulu, Becoming Bond.
Ο Lazenby παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε συνολικά 5 παιδιά πράγμα που όπως έχει δηλώσει δεν θα μπορούσε να κάνει αν είχε παγιδευτεί στην κινηματογραφική βιομηχανία συνεχίζοντας να παιζει τον ρόλο του James Bond.
ΠΗΓΗ Σινεφίλ fb 
Στην φωτογραφία ο George Lazenby ποζάρει με το κέρινο ομοίωμα του στο Μουσείο της Madame Tussaud.