iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Απεδήμησε εις Κύριον
η βασίλισσα Ελισάβετ
στα 96 της


Σε ηλικία 96 ετών η βασίλισσα Ελισάβετ απεδήμησε εις Κύριον...
Ήταν η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου και είχε γιορτάσει τον Ιούνιο το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, δηλαδή τα 70 χρόνια παραμονής στο θρόνο της Γηραιάς Αλβιώνας. Η Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο το 1952 μετά τον θάνατο του πατέρα της, Γεωργίου του ΣΤ'.
Μετά τον θάνατό της θα την διαδεχθεί ο πρωτότοκος γιος της ο 73χρονος πρίγκιπας Κάρολος, τέως πρίγκιπας της Ουαλίας. Ο Κάρολος θα κηρύξει την χώρα σε πένθος ως ο νέος βασιλιάς και επικεφαλής των κρατών της Κοινοπολιτείας.
Σε ανακοίνωσή του το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανέφερε: «Η βασίλισσα απεβίωσε ειρηνικά στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα - σύντροφος θα παραμείνουν στο Μπαλμόραλ απόψε και θα επιστρέψουν στο Λονδίνο αύριο».
Η Ελισάβετ απεβίωσε στις 20:30 ώρα Ελλάδας.
Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ συγκλονίζει τη Βρετανία και προκαλεί ρίγη συγκίνησης σε όλο τον κόσμο, για την απώλεια της μακροβιότερης αρχηγού κράτους. Αλλά το ίδιο το Παλάτι έμοιαζε προετοιμασμένο εδώ και καιρό για την δύσκολη επόμενη μέρα της πιο ισχυρής και πολυσυζητημένης μοναρχίας στις μέρες μας.
Ήδη, εδώ και έναν χρόνο περίπου, η 96χρονη Ελισάβετ, αντιλαμβανόμενη το επερχόμενο τέλος και τις λιγοστές αντοχές της, είχε περιορίσει τις δραστηριότητες που προέβλεπε ο ρόλος της και τα καθήκοντά της ασκούνταν ουσιαστικά από επτά μέλη της βασιλικής οικογένειας.