iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Bloomberg: Η Ευρώπη
ετοιμάζεται για
ενεργειακό μπλακ άουτ


Οι φόβοι για το αυξημένο κόστος ενέργειας, ως αποτέλεσμα του περιορισμού της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, έχουν κάνει τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να προετοιμάζονται ακόμα και για τα πιο δύσκολα σενάρια.

«Στην Ευρώπη είναι Δεκέμβριος και η θερμοκρασία πέφτει. Οι άνθρωποι έχουν ανοιχτή τη θέρμανση, μαγειρεύουν το δείπνο, βάζουν το πλυντήριο και βλέπουν τηλεόραση. Αλλά ο γαλλικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου, όπως και οι αντίστοιχοί του σε άλλα μέρη της ηπείρου, έχει ήδη εξαντλήσει τις επιλογές του για να κρατήσει τα φώτα αναμμένα. Η εταιρεία κοινής ωφέλειας έχει σημάνει «κόκκινο» συναγερμό, που σημαίνει ότι οι προμήθειες είναι στο όριο τους. Έχει ήδη αποκόψει ορισμένους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές και έχει μειώσει την τάση, ενώ έχει στείλει μαζικό αίτημα στα νοικοκυριά να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.
Πολλοί συμμορφώνονται, αλλά είναι η ώρα της κρίσης. Η διαχειρίστρια εταιρεία πρέπει να κάνει το δραστικό βήμα της διακοπής της παροχής ρεύματος σε ορισμένα σημεία για να αποφύγει την πλήρη κατάρρευση του συστήματος».
Είναι ένα δραματικό σενάριο, που περιγράφει το πρακτορείο Bloomberg, για το οποίο, όμως προετοιμάζονται οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, καθώς η ενεργειακή πίεση που έχει κυριεύσει την ήπειρο χειροτερεύει εβδομάδα με την εβδομάδα. Την Τετάρτη, η διαχειρίστρια ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας (Reseau de Transport d'Electricite) δήλωσε ότι ενδεχομένως η χώρα να κληθεί να μειώσει την κατανάλωση αρκετές φορές αυτόν τον χειμώνα για να αποφευχθούν οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος. Η Φινλανδία αύξησε επίσης τις προειδοποιήσεις της για διακοπές λειτουργίας.