iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Αυτή είναι η
γηραιότερη βασίλισσα
μετά την Ελισάβετ


Η βασίλισσα Μαργαρίτα Β' της Δανίας, η πλέον μακροβιότερη μονάρχης της Ευρώπης και μοναδική βασίλισσα που βασιλεύει μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β', γιόρτασε το ιωβηλαίο της με μια σειρά εορτασμών χαμηλών τόνων σε ένδειξη σεβασμού προς την τρίτη ξαδέλφη της.

Η 82χρονη βασίλισσα Μαργαρίτα, μια εξαιρετικά δημοφιλής μονάρχης γνωστή για την καλλιτεχνική της φλέβα καθώς και για το... κάπνισμα, λέγεται ότι έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση με δική της πρωτοβουλία.

«Μετά από 50 χρόνια στον θρόνο, η βασίλισσα Μαργαρίτα είναι πλέον η μακροβιότερη εν ζωή μονάρχης στον κόσμο μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ», έγραψε την Παρασκευή η δανική εφημερίδα Berlingske. Η Μαργαρίτα στέφθηκε βασίλισσα σε ηλικία 31 ετών στις 14 Ιανουαρίου 1972.

Η Μαργαρίτα Β' έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα παραμείνει στον θρόνο μέχρι να πεθάνει. Το 2019 δήλωσε στη σουηδική εφημερίδα Expressen: «Σκοπεύω να παραμείνω στη θέση μου όσο ζω. Η αποστολή μου είναι ισόβια». Είπε ότι η παραίτηση θα ετίθετο υπό συζήτηση μόνο αν αρρώσταινε σοβαρά.

Ο γιος της, ο πρίγκιπας Φρέντερικ, 54 ετών, πρόκειται να τη διαδεχθεί.