iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 04 Μαΐου 2024

Πέθανε 102 ετών ο
ήρωας πιλότος Τσαρλς
Βίβιαν Χάουαρντ


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών ο ήρωας πιλότος Τσαρλς Βίβιαν Χάουαρντ που έλαβε μέρος στο σχέδιο της «Μεγάλης Απόδρασης» από το στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων πολέμου που διοικούσε η  Luftwaffe κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο πιλότος του βρετανικού βασιλικού ναυτικού που είχε τον βαθμό του λοχαγού καταρρίφθηκε από γερμανικά πυρά το 1941 πέφτοντας στα χέρια των SS. Αμέσως οδηγήθηκε στο διαβόητο στρατόπεδο Stalag Luft III που βρίσκεται στη σημερινή Πολωνία. Τον Μάρτιο του 1944, δεκάδες κρατούμενοι με επικεφαλής τον σμηναγό της RAF Ρότζερ Μπουσέλ, κατάφεραν να διαφύγουν μέσα από σήραγγα που είχαν σκάψει κρυφά.
 
Το σχέδιό τους είχε την κωδική ονομασία η «Μεγάλη Απόδραση» και το 1963 μεταφέρθηκε στην κινηματογραφική οθόνη με πρωταγωνιστές τον Στίβ ΜακΚουίν.  Η ταινία αφηγείται πως όλοι οι κρατούμενοι - πλην τριών - αφού κατάφεραν να διαφύγουν έπεσαν και πάλι στα χέρια των SS και 50 εξ αυτών εκτελέστηκαν. 

Οι κρατούμενοι κατάφεραν κάτω από τη μύτη των Γερμανών να σκάψουν τρεις σήραγγες που ονομάστηκαν Τομ, Ντικ και Χάρι. Το σχέδιό τους ήταν απλό. Έάν οι Ναζί ανακάλυπταν είτε τη μία, είτε την άλλη θα είχαν μια εφεδρική οδό διαφυγής.