iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Βγαίνει ο στρατός στους
δρόμους του Ιράν
για τις διαδηλώσεις


Έτοιμες να κατέβουν στους δρόμους του Ιράν προκειμένου «να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς» - όπως λέει το καθεστώς - και να διασφαλίσουν την ασφάλεια δηλώνουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε μια κίνηση που χαρακτηρίζεται από το Reuters ως η ισχυρότερη προειδοποίηση κατά όσων διαδηλώνουν μετά τον θάνατο της 22χρονη Μάχσα Αμινί.

«Αυτές οι απέλπιδες κινήσεις αποτελούν μέρος μιας μοχθηρής στρατηγικής του εχθρού προκειμένου να αποδυναμώσει το Ισλαμικό καθεστώς» ανέφεραν στην ανακοίνωση τους τους οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράν.

Στόχος της παρέμβασης, σύμφωνα με τον ιρανικό στρατό, θα είναι «η αντιμετώπιση των σχεδίων που κάνουν οι εχθροί προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια για όλους όσοι δέχονται άδικες επιθέσεις».
Παράλληλα σχεδιάζονται φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις τις οποίες ιρανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ως έναν «βρυχηθμό του λαού κατά των διαδηλωτών».
Αυτό που φοβάται η ιρανική ηγεσία είναι η αναβίωση των διαδηλώσεων του 2019 που τότε είχαν προκληθεί από την αύξηση στην τιμή των καύσιμων και οι οποίες θεωρήθηκαν οι πιο αιματηρές στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας όταν, σύμφωνα με το Reuters, είχαν σκοτωθεί 1.500 άνθρωποι.