iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Πρώτο σκάνδαλο ''με
το καλημέρα'' για
τον βασιλιά Κάρολο


Η τύχη δεν είναι με το μέρος του νέου βασιλιά Κάρολου Γ', αφού δεν πρόλαβε να ανέβει στο θρόνο της εκλιπούσης Ελισάβετ και ένα από τα φιλανθρωπικά του ιδρύματα εμπλέκεται σε οικονομικό σκάνδαλο, η ακεραιότητα του οποίου ερευνάται από την Μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου.

Όπως ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ, αστυνομικοί προχώρησαν στην ανάκριση δύο αντρών, ενός γύρω στα 50 και ενός άλλου περίπου 40 ετών, οι οποίοι σχετίζονται με το σκάνδαλο στο ίδρυμα «The Prince's Foundation», που έχει την έδρα του στο Dumfries House, το επιβλητικό αρχοντικό του 18ου αιώνα στη Σκωτία.
Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο, μετά από καταγγελίες που έλαβε η Μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου μέσω δύο επιστολών. Η μία προερχόταν από τον πρώην βουλευτή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για το Ανατολικό Σάσεξ, Νόρμαν Μπέικερ και η άλλη από την οργάνωση «Δημοκρατία», η οποία τάσσεται κατά της μοναρχίας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο 52χρονος Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος Μαχφούζ Μαρέι Μουμπάρακ Μπιν Μαχφούζ κατέβαλε πολλές χιλιάδες λίρες Αγγλίας στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του τότε πρίγκιπα της Ουαλίας, αφού άτομα από το στενό περιβάλλον του Καρόλου τον είχαν διαβεβαιώσει πως θα λάβει την βρετανική υπηκοότητα και τον τίτλο του Ιππότη. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, παραιτήθηκε από την θέση του στο ίδρυμα ο Μάικλ Φόσετ, έμπιστος συνεργάτης του πρωτότοκου γιου της βασίλισσας Ελισάβετ, καθώς δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο τον παρουσίαζαν ως τον άνθρωπο που είχε υποσχεθεί στον Σαουδάραβα κροίσο πως θα γίνει Βρετανός υπήκοος και θα τιμηθεί με τον τίτλο του Ιππότη.