iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Ιστορική απόφαση της
Κολομβίας Τέλος ο
πόλεμος στα ναρκωτικά


Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τόνισε ότι ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε.

Ο Πέτρο πρότεινε αλλαγές στη νομοθεσία της χώρας του στο πόλεμο κατά των ναρκωτικών, αλλαγές που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε νομιμοποίηση της κοκαΐνης, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Ιβάν Ντούκε.

Σε απάντηση στις δηλώσεις του Πέτρο, ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Ιβάν Ντούκε, είπε στο FOX News ότι «αν ο σημερινός πρόεδρος εγκαταλείψει τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη νομιμοποίησή τους, άρα και σε πιθανούς κινδύνους ακόμη και για τις ΗΠΑ».
Ο νυν πρόεδρος, που ξεκίνησε τη θητεία του στις 4 Αυγούστου, πρόσθεσε ότι ο «εθισμός της ανθρωπότητας στην παράλογη δύναμη, το κέρδος και το χρήμα είναι πιο επιζήμιος από τον εθισμό στα ναρκωτικά».
«Τι είναι πιο δηλητηριώδες για την ανθρωπότητα, η κοκαΐνη, ο άνθρακας ή το πετρέλαιο;», ρώτησε. «Η εξουσία έχει διατάξει ότι η κοκαΐνη είναι ένα δηλητήριο και πρέπει να διώκεται, ενώ προκαλεί ελάχιστους θανάτους από υπερβολικές δόσεις. Αντίθετα, ο άνθρακας και το πετρέλαιο πρέπει να προστατεύονται, ακόμη και όταν μπορεί να καταστρέψουν όλη την ανθρωπότητα».
Η Κολομβία είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος παραγωγός κοκαΐνης στον κόσμο, σύμφωνα με το CNN, και έχει γίνει γνωστή για τη διακίνηση ναρκωτικών. Παράγει μεγαλύτερες ποσότητες από το Περού και τη Βολιβία μαζί, χώρες που βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση παραγωγής παγκοσμίως, αντίστοιχα.

Οι αξιωματούχοι των συνόρων του Τέξας βρήκαν κοκαΐνη, αξίας 12.000.000 δολαρίων, μέσα σε πακέτα από μωρομάντιλα και αυτή είναι η μεγαλύτερη κατάσχεση ναρκωτικών της πολιτείας τα τελευταία 20 χρόνια. Ανακάλυψαν 1.935 συσκευασίες που περιείχαν σχεδόν έναν τόνο κοκαΐνης.