iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 18 Μαΐου 2024

Η προφητική ταινία του
Τζόελ Σουμάχερ από
το 1993 (video)


Την ημέρα των γενεθλίων της κόρης του, ο Γουίλιαμ Φόστερ προσπαθεί να φτάσει στο σπίτι της εν διαστάσει γυναίκας του για να τη δει. Παθαίνει όμως νευρικό κλονισμό κι αφήνει το αυτοκίνητό του στη μέση μποτιλιαρίσματος στο Λος Άντζελες με σκοπό να πάει με τα πόδια.
Στο δρόμο σταματά σε ένα ψιλικατζίδικο και προσπαθεί να κάνει ένα τηλεφώνημα, αλλά ο ιδιοκτήτης, κύριος Λι, δεν του δίνει ψιλά. Τότε ο Γουίλιαμ κάνει το μαγαζί λίμπα με ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ. Από εκεί ξεκινά μια αλυσίδα ενεργειών βίας εκ μέρους του Γουίλιαμ, την ίδια στιγμή που ο Αστυνόμος Μάρτιν Πέντεργκαστ, ο οποίος περνά την τελευταία του μέρα στη δουλειά πριν βγει στη σύνταξη, βρίσκεται στα ίχνη του.
Το “Falling Down” του Τζόελ Σουμάχερ είναι μια ταινία ανατριχιαστικά επίκαιρη, σήμερα ίσως περισσότερο από την εποχή που κυκλοφόρησε στις αίθουσες τον Σεπτέμβριο του 1993. Μπορεί η σκηνοθεσία του Σουμάχερ, ο οποίος προτιμά να τονίσει το στοιχείο της δράσης εκεί που θα έπρεπε η έμφαση να δοθεί στην ψυχολογική ανάπτυξη των χαρακτήρων, να στερεί από το φιλμ τη δύναμη που θα είχε αν κάποιος άλλος σκηνοθέτης βρισκόταν πίσω από την κάμερα, εντούτοις το έργο εξακολουθεί να αποτελεί, ενδεχομένως, την καλύτερη στιγμή στην άνιση φιλμογραφία του σκηνοθέτη του. Ο Μάικλ Ντάγκλας, στην ερμηνεία που κι ο ίδιος θεωρεί ως την καλύτερη της καριέρας του, είναι εξαιρετικός, υποδυόμενος έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να αποτελεί την ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου. Κι όμως, η ταινία μας αποκαλύπτει το βίαιο κτήνος που μπορεί να κρύβεται κάτω απ’ τον καθένα μας. Οι συνθήκες ζωής στη μεγαλούπολη, το άγχος, οι γρήγοροι ρυθμοί καθιστούν την καθημερινότητα συχνά έναν αγώνα δρόμου, όπου η αξία της ανθρώπινης ζωής μειώνεται και η πόλη μετατρέπεται σε ζούγκλα. Εξαιρετική είναι και η ερμηνεία του Ρόμπερτ Ντιβάλ στο ρόλο του βετεράνου αστυνομικού, ενός ανθρώπου που, απηυδισμένος από την ασχήμια αυτού του κόσμου, δε βλέπει την ώρα να αποσυρθεί με τη σύνταξή του. Ίσως το 1993, όταν το έργο κυκλοφόρησε στις αίθουσες, να θεωρήθηκε υπερβολικό, σήμερα εντούτοις περιπτώσεις ανθρώπων σαν τον Γουίλιαμ Φόστερ απασχολούν σε καθημερινή βάση τα δελτία ειδήσεων, καθιστώντας το “Falling Down” απαραίτητη και εξαιρετικά χρήσιμη προβολή.
ΠΗΓΗ fb Σινεφίλ