iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 05 Μαΐου 2024

Συμφωνία στη Σύνοδο
Κορυφής για να
συγκρατηθεί το αέριο


Σε συμφωνία κατέληξαν τα ξημερώματα στη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τη λήψη μέτρων προκειμένου να «συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία για την ενέργεια. Επικράτησε η ενότητα και η αλληλεγγύη. Συμφωνήθηκε να εργαστούμε για μέτρα περιορισμού των τιμών της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις» έγραψε στο Twitter ο Μισέλ.
Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου που δόθηκε στη δημοσιότητα, η συμφωνία που επετεύχθη κινείται σε τρείς άξονες: στην μείωση ζήτησης, στην ασφάλεια εφοδιασμού και στην μείωση των τιμών ενέργειας για επιχειρήσεις νοικοκυριά.

Η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλούνται επίσης να υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις για τα επιπλέον μέτρα, έχοντας λάβει υπόψη τα υπάρχοντα συμβόλαια.

Προς επίλυση παραμένει το θέμα για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο αναφέρεται ότι θα τεθεί προς περαιτέρω επεξεργασία από τους υπουργούς Ενέργειας.