iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Γιός ψαρά ο νέος
υπουργός οικονομικών
της Ιταλίας


Ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, ο άνθρωπος που επέλεξε η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι για να του αναθέσει το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας ανήκει σε ένα διαφορετικό είδος υπουργού Οικονομικών σε σύγκριση με αυτό που έχουν συνηθίσει οι συμπατριώτες του, σχολιάζει το Bloomberg.

Η αξιοπιστία του 55χρονου αντιπροέδρου της Λέγκα, πηγάζει από το γεγονός ότι θεωρείται μετριοπαθής και σχετικά ευρωπαϊστής σε σχέση με άλλα στελέχη του κόμματός του, αλλά κυρίως από τη θητεία του στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι.
Πολιτικός με χαμηλό προφίλ, που λειτουργεί ως αντίβαρο στον ευρωσκεπτικιστή Ματέο Σαλβίνι, ο Τζορτζέτι πέρασε τα περισσότερα από τα 26 χρόνια στην Βουλή διαπραγματευόμενος παρασκηνιακά για λογαριασμό άλλων και αποκτώντας φίλους με επιρροή στα χρηματοοικονομικά, περιλαμβανομένου του Ντράγκι. Σε αντίθεση με τους δέκα τελευταίους προκατόχους του στο υπουργείο Οικονομικών της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, ο Τζορτζέτι δεν είναι ούτε πρώην ακαδημαϊκός, ούτε προϊόν της τεχνοκρατικής ελίτ της Ιταλίας. Κι αυτή η διαφορά στην καταγωγή (γιός ψαρά) και το πολιτικό υπόβαθρό του, ίσως βοηθήσει στην προώθηση της ισορροπίας στον τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό των ακροδεξιών «Αδελφών της Ιταλίας» της Μελόνι, της Λέγκας του Σαλβίνι και της Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ η θητεία του στην κυβέρνηση Ντράγκι ίσως καθησυχάσει σε κάποιο βαθμό τις χρηματοπιστωτικές αγορές.