iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Η συγκλονιστική ιστορία
ζωής της Χέντβιχ
Ίβα Μαρία Κίσλερ


Η Χέντβιχ Ίβα Μαρία Κίσλερ ήταν μια όμορφη Αυστρο-Εβραία γεννημένη σαν σήμερα το 1914 στη Βιέννη.
Άρχισε να παίζει στο κινηματογράφο στα 17 της και όταν έγινε 18, στην ταινία Ecstasy υποδύθηκε τον πρώτο κινηματογραφικό οργασμό, ενώ ήταν και η πρώτη που αποκάλυψε το στήθος της σε ταινία ευρείας κυκλοφορίας. Ο Πάπας Πίος ΙΒ' σκέφτηκε να την αφορίσει, ο Χίτλερ έγινε έξαλλος, ο τότε σύζυγός της Φριτς Μαντλ αγόρασε όσες περισσότερες κόπιες του φιλμ για να μη διαδοθεί η άσεμνη εικόνα της γυναίκας του και η ταινία απαγορεύτηκε. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η νεαρή Ίβα Μαρία βγήκε εκτός νόμου. Λίγο μετά το έσκασε από τον έμπορο όπλων σύζυγό της και τη ναζιστική Γερμανία, μεταμφιεσμένη σε νταντά, και με το πρώτο βαπόρι σάλπαρε για την Αμερική.
Εκεί έγινε μία από τις μεγαλύτερες σταρ της εποχής της με το όνομα Χέιντι Λαμάρ. Της ζητούν να πρωταγωνιστήσει στην Casablanca αλλά δεν έχει χρόνο, γιατί έχει να ασχοληθεί με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όχι, η Λαμάρ δεν έκανε περιοδείες στα στρατόπεδα για να δουν οι φαντάροι από κοντά “την ωραιότερη γυναίκα του Χόλιγουντ”, έκανε κάτι πολύ πιο σημαντικό: εφευρίσκει την πρώτη μέθοδο διασποράς φάσματος. Τα πειράματα ήταν, εξάλλου, από τη νεανική της ηλικία κομμάτι της ζωής της.
Το ναυτικό όμως θεώρησε την εφεύρεσή της πολύ προωθημένη και αρνήθηκε να τη χρησιμοποιήσει. Ίσως ήταν πολύ νωρίς. Η εφεύρεση απετέλεσε τη βάση για τη διαμόρφωση προωθημένων τεχνολογιών, αλλά έπρεπε να περάσουν πάνω από 50 χρόνια προκειμένου να υιοθετηθεί σε όλο της το εύρος.
Φυσικά δεν έλαβε ποτέ χρήματα για την πατέντα της και δεν αναγνωρίστηκε από την επιστημονική κοινότητα πάρα λίγα χρόνια πριν πεθάνει. το 2000.
Η "μητέρα του wifi, του bluetooth , του CDMA, του GPS" ήταν μια ιδιοφυΐα και μια καλλονή εξίσου. Μόνο που τη γνωρίσαμε για τη λάμψη της υπέροχης εμφάνισής της και όχι για τη λάμψη του υπέροχου μυαλού της... ήταν γυναίκα, βλέπετε. Μια έξυπνη, όμορφη, γενναία γυναίκα.
ΠΗΓΗ fb Το παλιατζίδικο των αναμνήσεων