iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Χάος στην Κίνα
Διαδηλώσεις για
την καραντίνα


Εικόνες χάους επικρατούν στην Κίνα, με χιλιάδες διαδηλωτές να βγαίνουν στους δρόμους ενάντια στους αυστηρούς περιορισμούς για την COVID-19.

Εικόνες πραγματικά πρωτοφανείς για την Κίνα και μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε όλες τις κινεζικές πόλεις και πανεπιστημιουπόλεις, πυροδοτούμενες από την εκτεταμένη οργή για τους αυστηρούς περιορισμούς στο πλαίσιο της πολιτικής της μηδενικής Covid, που για μια ακόμα φορά βιώνει η χώρα μετά από τρία σχεδόν χρόνια επιβολής αυστηρών lockdowns. Την οργή πυροδότησε καιμια φονική πυρκαγιά που ξέσπασε σε οικία και η οποία αποδίδεται στα περιοριστικά μέτρα.
Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο Χρήστος Πετρόπουλος, μεταφραστής, κάτοικος Πεκίνου τα τελευταία 15 χρόνια, η κοινωνική έκρηξη μετά τα τρία χρόνια επιβολής αυστηρότατων περιορισμών έγινε με αφορμή τη φονική πυρκαγιά.

«Αυτό το κύμα πολιτικής ανυπακοής ξεκίνησε με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε στην πόλη της επαρχίας Σιντζιάνγκ, που είναι και η ισλαμική μειονότητα της Κίνας. Όπως θεωρούν όλοι οι πολίτες κατά των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καούν 10 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ένα τρίχρονο παιδάκι, κι αυτό προκάλεσε την οργή του κινεζικού λαού».

Περιγράφοντας τα σοκαριστικά μέτρα, ο Έλληνας κάτοικος Πεκίνου τονίζει πως αν πιάσει φωτιά το σπίτι σου δεν μπορείς να βγεις: «Τα μέτρα είναι πάρα πολύ αυστηρά σε βαθμό κακουργήματος, μπορώ να πω. Υπήρχε ένα θέμα βασικά λόγω του τοπικού lockdown που διαρκεί πάνω από 100 ημέρες. Όταν είχε ξεσπάσει πυρκαγιά, δεν άφηναν τους πυροσβέστες να μπουν στη γειτονιά και ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί οι άνθρωποι, αλλά λόγω των περιοριστικών μέτρων μάλλον δεν τους άφηναν, δεν τους επέτρεπαν την είσοδο μέσα στο συγκεκριμένο συγκρότημα».
Ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπέθεσαν ότι οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να διαφύγουν από το κτίριο επειδή ήταν μερικώς σε lockdown, κάτι που οι αξιωματούχοι της πόλης διέψευσαν.

Τα λευκά φύλλα χαρτιού σήμα κατατεθέν: «Όσα θέλουμε να πούμε αλλά δεν μπορούμε»
Στη Σαγκάη, το πλήθος που άρχισε να συγκεντρώνεται το Σάββατο (26/11) για να πραγματοποιήσει ολονυκτία με κεριά για τα θύματα του Ουρούμτσι, σύμφωνα με μάρτυρες, κρατούσε λευκά φύλλα χαρτιού, ως σύμβολο περιφρόνησης κατά της λογοκρισίας του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος.