iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Οι εγκέφαλοι των εφήβων
γερνούν γρηγορότερα
μετά την πανδημία!


Οι εγκέφαλοι των εφήβων μετά την πανδημία εμφανίζουν σημάδια πρόωρης γήρανσης, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, η οποία βρήκε, επίσης, χειρότερη ψυχική υγεία.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις μαγνητικές τομογραφίες 81 εφήβων στις ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2016 και Νοεμβρίου 2019 -πριν από την πανδημία- με αυτές 82 εφήβων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Μαρτίου 2022 -κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά μετά την άρση των περιορισμών.

Μετά από αντιστοίχιση 64 συμμετεχόντων σε κάθε ομάδα για παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι φυσικές αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο κατά την εφηβεία -όπως η λέπτυνση του φλοιού και η ανάπτυξη του ιππόκαμπου και της αμυγδαλής- ήταν μεγαλύτερες στην ομάδα μετά το lockdown, σε σύγκριση με την ομάδα πριν από την πανδημία, υποδηλώνοντας ότι τέτοιες διαδικασίες είχαν επιταχυνθεί. Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλός τους είχε γεράσει πιο γρήγορα.

«Η διαφορά ηλικίας του εγκεφάλου ήταν περίπου τρία χρόνια -δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη αύξηση, δεδομένου ότι το lockdown διήρκεσε λιγότερο από ένα χρόνο», δήλωσε ο Ίαν Γκότλιμπ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Η ομάδα εφήβων που εξετάστηκε μετά το lockdown ανέφερε μεγαλύτερες δυσκολίες ψυχικής υγείας, όπως πιο σοβαρά συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και προβλήματα εσωτερίκευσης.

Ο Γκότλιμπ είπε ότι τα ευρήματα βρίσκονται σε συνάρτηση με αυτά άλλων ερευνητών που μελετούν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική υγεία των εφήβων.

«Η επιδείνωση της ψυχικής υγείας συνοδεύεται από σωματικές αλλαγές στον εγκέφαλο για τους εφήβους, πιθανόν λόγω του στρες της πανδημίας», σημείωσε ο ειδικός.