iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 06 Μαΐου 2024

Παγκόσμιο σοκ για
τη Γερμανική
''συμμορία του τρόμου''


Παγκόσμιο σάλο προκαλεί η επιχείρηση «σκούπα» των γερμανικών αρχών με την σύλληψη 25 υπόπτων, μελών της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ», που ήθελαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Βερολίνου σχεδιάζοντας την εισβολή στο κτίριο της ομοσπονδιακής Βουλής, την ομηρία πολιτικών, ακόμη και την δολοφονία του Σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς.
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Bild», πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της γερμανικής αστυνομίας όλων των εποχών, με τις αρχές να κάνουν επιδρομές σε έντεκα ομοσπονδιακά κρατίδια, να πραγματοποιούν εφόδους σε 130 ακίνητα και να προχωρούν στη σύλληψη 25 υπόπτων.
Για τους 22 εξ αυτών έχουν ήδη εκδοθεί εντάλματα σύλληψης με τη κατηγορία ότι είναι μέλη τρομοκρατικής ομάδας.
Αρχηγός της «συμμορίας του τρόμου» ήταν ο πρίγκιπας Ερρίκος ο 13ος, μακρινός απόγονος του τελευταίου Κάιζερ. Ο 71χρονος πρίγκιπας του Οίκου του Ρόις, γόνος ευγενών της Θουριγγίας, ήταν ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης των «Πολιτών του Ράιχ» και επικεφαλής της «πολιτικής πτέρυγας» των πραξικοπηματιών.
Η πρώην βουλευτής του αντιμεταναστευτικού κόμματος AfD, δικαστίνα από το Βερολίνο, Μπριγκίτ Μαλζάκ - Βίνκελμαν, θα αναλάμβανε το υπουργείο Δικαιοσύνης» στη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα.
Η 58χρονη συνελήφθη από τις αρχές μαζί με τη Μέλανι Ρίτερ, παθολόγο από την Κάτω Σαξονία που θα αναλάμβανε τα ηνία στο υπουργείο Υγείας και τον δικηγόρο, Τιμ Πάουλ Γκόργκας που προοριζόταν για υπουργός Εξωτερικών.
Ο πρώην αντισυνταγματάρχης Ρίντιγκερ φον Πεσκατόρε είχε επιφορτιστεί με τη σύσταση «εταιρειών εσωτερικής ασφάλειας» και είχε δημιουργήσει διοικητικό επιτελείο για τη στρατολόγηση, προμήθεια όπλων και την πρακτική στόχων.
Το πραξικόπημα που σχεδίαζε ο 71χρονος Γερμανός πρίγκιπας με «δεξί χέρι» την δικαστίνα από το Βερολίνο και την αμέριστη βοήθεια πρώην κομάντο του γερμανικού στρατού Bundeswehr, είχε στόχο τη βίαιη ανατροπή του πολιτεύματος.
Η «στρατιωτική πτέρυγα» της τρομοκρατικής συμμορίας έπρεπε ναπραγματοποιήσει τη βίαιη ανατροπή που περιλάμβανε ακόμη και την δολοφονία του Καγκελάριου της Γερμανίας, Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, όπως αναφέρει ο γερμανικός Τύπος.
Ο επικεφαλής της γερμανικής Υπηρεσίας της Αστυνομίας Εγκλημάτων Χόλγκερ Μίνχ δήλωσε ότι οι οι αρχές έχουν βάλει στο «μάτι» συνολικά 54 υπόπτους. Επιπλέον, κατά την χθεσινή έφοδο της γερμανικής αστυνομίας σε διάφορα κτίρια και σπίτια σε όλη την Γερμανία, οι αρχές ανακάλυψαν όπλα.
Σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας, τα σχέδια για την ανατροπή της ομάδας των λεγόμενων πολιτών του Ράιχ ήταν σοβαρά και σε προχωρημένο στάδιο.
 
Η έρευνα της αστυνομίας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες με τις αρχές να εκτιμούν ότι ο αριθμός των συλληφθέντων θα αυξηθεί.
Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», η Γενική Εισαγγελία συνέλαβε χθες συνολικά 25 άτομα σε 11 ομοσπονδιακά κράτη καθώς και στην Ιταλία και την Αυστρία. Κατηγορεί 22 από αυτούς ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης που ήθελαν να ανατρέψει το πολιτικό σύστημα στη Γερμανία. Περίπου 3.000 αστυνομικοί συμμετείχαν στις επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη γερμανική επικράτεια.
«Το σχέδιο πραξικοπήματος ήταν πολύ συγκεκριμένο», λέει ο Αλεξάντερ Ντίνγκερ, δημοσιογράφος που κάνει ρεπορτάζ έρευνας Ωστόσο, το «μεγάλο οπλοστάσιο» της εξτρεμιστικής οργάνωσης δεν έχει ακόμη εντοπιστεί», προσθέτει.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος, Τόμας Χάλντεβανγκ, οι αρχές ασφαλείας είχαν βάλει στο στόχαστρο τους «Πολίτες του Ράιχ» από την άνοιξη και είχαν μια πολύ σαφή εικόνα των σχεδίων τους.
Στη συνέχεια, «τα σχέδια έγιναν όλο και πιο συγκεκριμένα και όταν προμηθεύτηκαν όπλα, οι γερμανικές αρχές αποφάσισαν να αναλάβουν δράση», είπε ο Χάντενβανγκ σε εκπομπή του γερμανικού δικτύου «ZDF». «Οι γερμανικές αρχές ασφαλείας στο σύνολό τους είχαν ανά πάσα στιγμή την κατάσταση υπό έλεγχο. Αλλά αν ο έλεγχος είχε περάσει στα χέρια της οργάνωσης, τότε ο κίνδυνος ήταν ορατός».
Οι γερμανικές αρχές ήθελαν να συγκεντρώσουν αρκετά στοιχεία προτού προβούν σε συλλήψεις ότι πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση.
Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ώρα και ημέρα που σχεδίαζε η εξτρεμιστική οργάνωση το πραξικόπημα. Ωστόσο, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αστυνομίας Εγκλημάτων (BKA) αναφέρθηκε σε ένα «συμβούλιο» που λάμβανε τις όποιες αποφάσεις και σ΄ένα στρατιωτικό σκέλος που είχε αναλάβει την προμήθεια όπλων.
.