iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Αρκτική οι Ηνωμένες
Πολιτείες 48 νεκροί
Στους - 50 η θερμοκρασία


Σε εφιάλτη έχουν μετατραπεί τα Χριστούγεννα για εκατομμύρια Αμερικανούς λόγω της ιστορικής χιονοθύελλας που σαρώνει μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ και έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 28 ανθρώπων, με τους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι ο αριθμός των θανάτων πιθανόν να αυξηθεί, καθώς «ο αρκτικός αέρας που περιβάλλει τα δύο τρίτα των ανατολικών ΗΠΑ δεν αναμένεται να κοπάσει σύντομα».

Σε κάποιες περιοχές η θερμοκρασία άγγιξε τους -50 βαθμούς!

Μια φονική χιονοθύελλα σάρωσε το Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, παγιδεύοντας ανθρώπους στα αυτοκίνητά τους και προκαλώντας διακοπές στην ηλεκτροδότηση.
Από το κύμα της κακοκαιρίας που πλήττει μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής 48 άνθρωποι, σύμφωνα με την καταμέτρηση του δικτύου NBC News. 
Ο αξιωματούχος της κομητείας Ίρι της Νέας Υόρκης Μαρκ Πόλονκαρζ είπε ότι ο αριθμός των νεκρών από τη θύελλα στην περιοχή του Μπάφαλο ανέρχεται πλέον στους επτά. Το χιόνι σήμερα σε αυτήν την περιοχή της δυτικής Νέας Υόρκης έφτασε σε ύψος το 1,2 μέτρο. Το πρωί είχαν βρεθεί τέσσερις νεκροί, κάποιοι μέσα σε αυτοκίνητα και άλλοι πάνω σε σωρούς από χιόνι στην άκρη του δρόμου. Υπάρχει ο κίνδυνος ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί.
Η πρωτοφανής αρκτική καταιγίδα συνεχίζει να πλήττει την αμερικανική ήπειρο από τις Μεγάλες Λίμνες κοντά στον Καναδά έως το Ρίο Γκράντε κατά μήκος των μεξικανικών συνόρων και το 60% των Αμερικανών έχει δεχθεί οδηγίες για αποφυγή μετακινήσεων.

Η καταιγίδα είναι πιθανό να επαναφέρει την προσοχή στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, η οποία πιθανόν να έχει επιδεινώσει τις συνθήκες που δημιούργησαν τον "κυκλώνα-βόμβα". Το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας  ανέφερε στην ιστοσελίδα του ότι "οι περισσότερες χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια χιονοθύελλας είναι ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής".

Αυτό συμβαίνει επειδή ένας θερμότερος πλανήτης εξατμίζει περισσότερο νερό στην ατμόσφαιρα. Αυτή η πρόσθετη υγρασία σημαίνει περισσότερες βροχοπτώσεις με τη μορφή ισχυρών χιονοπτώσεων ή νεροποντών, ανέφερε. Τους θερμότερους μήνες, είπε το EDF, αυτό μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες ρεκόρ, "αλλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα - όταν το μέρος του κόσμου μας γέρνει μακριά από τον ήλιο - οι θερμοκρασίες πέφτουν και αντί για νεροποντές μπορεί να έχουμε μαζικές χειμερινές καταιγίδες".