iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Πρωτοχρονιά Ο θρύλος
του ξύλινου
καρυοθραύστη


Ο θρύλος λέει ότι πριν από διακόσια περίπου χρόνια, σε ένα χωριουδάκι στα σύνορα της Γερμανίας με την Πολωνία, ζούσε ένας αγρότης.
Ήταν ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος, αλλά με πέτρινη καρδιά και λόγω του κακού χαρακτήρα του δεν είχε ούτε οικογένεια ούτε φίλους. Κάθε Χριστούγεννα τα περνούσε μόνος του στο σπιτάκι του δίπλα στη φωτιά τσακίζοντας τους ξηρούς καρπούς που έβγαζε από τα δέντρα του. Γέρασε και κουρασμένος από αυτή τη δουλειά, αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια από τους ανθρώπους του χωριού. Πρόσφερε ανταμοιβή σε όποιον ήταν σε θέση να εφεύρει "κάτι" για να τσακίσει τα καρύδια χωρίς να κουράζεται. Πολλοί άνθρωποι εμφανίστηκαν με τις πιο περίεργες  ιδέες, αλλά κανείς τους δεν ενθουσίασε τον αγρότη. Τουλάχιστον μέχρι που ένας φτωχός άνθρωπος χτύπησε την πόρτα του. Ήταν ξυλογλύπτης και κουβαλούσε  ένα ξύλινο ανθρωπάκι με εμφάνιση στρατιώτη. Ήταν βαμμένο σε φωτεινά χρώματα και η ιδιαιτερότητά του ήταν το σαγόνι του, ικανό να συνθλίψει ξηρούς καρπούς. Ο αγρότης απόλαυσε τόσο πολύ αυτόν τον "Ξύλινο καρυοθραύστη" που η πέτρινη καρδιά του έλιωσε. Αργότερα, δώρισε όλα τα υπάρχοντά του σε όσους τα είχαν ανάγκη και έγινε αγαπητός από όλους τους ανθρώπους της χώρας. Ο «Καρυοθραύστης Στρατιώτης» έγινε έτσι ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα  και αναπόσπαστο κομμάτι των Χριστουγεννιάτικων παραδόσεων...
Το 1816 γράφτηκε ένα παραµύθι από το γερµανό συγγραφέα Έρνστ Χόφµαν µε τίτλο «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών», το οποίο διασκευάστηκε από έναν από τους πιο πολυδιαβασµένους Γάλλους συγγραφείς, τον Αλέξανδρο ∆ουµά.
Πρόκειται για ένα πολύ γλυκό µαγικό παραµύθι για µία κούκλα παιχνίδι που χαρίζει στη µικρή Κλάρα ο νονός της ο Ντροσελµάγιερ σε µια µικρή Γερµανική πόλη. Ο Καρυοθραύστης, ή όπως λέγεται στα Ρώσικα Στσελκούντσικ, ήταν ένα κινούµενο στρατιωτάκι που λειτουργούσε ως Καρυοθραύστης. Η µικρή Κλάρα ονειρεύτηκε µία ιστορία µε ήρωα τον Καρυοθραύστη και τον εαυτό της εκείνη την παραµονή των Χριστουγέννων.
Αυτήν την ιστορία πήρε ο Τσαϊκόφσκι και την έκανε µπαλέτο σε δύο πράξεις.