iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 30 Απριλίου 2024

Πώς ''γεννήθηκε'' το
γλυκό Παύλοβα από
την ομώνυμη μπαλαρίνα


Η Άννα Πάβλοβα θεωρείται η μυθική μορφή της ιστορίας του μπαλέτου.

Είναι η γυναίκα που έδωσε υπόσταση- όσο καμία άλλη στις μέρες μας- στη φιγούρα της μπαλαρίνας και με την υπέροχη αέρινη παρουσία, ενσάρκωσε το πνεύμα του ίδιου του χορού. Όσοι είχαν την τύχη να τη δουν να χορεύει, έλεγαν ότι έμοιαζε με φτερό. Με ένα πλάσμα εξωπραγματικό που η βιρτουόζικη τεχνική της φαινόταν σαν κάτι το φυσικό. Η Πάβλοβα είναι πιο γνωστή για τη δημιουργία του ρόλου στο "Θάνατο του Κύκνου" και με δική της εταιρεία έγινε η πρώτη μπαλαρίνα να περιόδευσε με μπαλέτο σε όλο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ klik.gr - Μανταλένα - Μαρία Διαμαντή

Η ίδια η γέννησή της ήταν η πρώτη σε μια μακρά σειρά μύθων που συνδέονται με την Άννα Πάβλοβα και την προσωπικότητά της. Η μικρή Άννα γεννήθηκε δύο μήνες πρόωρα και ως νεογέννητη ήταν τυλιγμένη με μαλακό μαλλί αντί για χαρτοπετσέτες. Αργότερα αναφέρθηκε ότι είπε ότι δεν ήταν μαλλί, αλλά κύκνος. Αν αυτό είναι αλήθεια, θα αποδεικνυόταν αρκετά συμβολικό για τη χορεύτρια μπαλέτου της οποίας το κομμάτι της υπογραφής θα γινόταν αργότερα ο ρόλος του ετοιμοθάνατου κύκνου στη Λίμνη των Κύκνων.

Γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη στις 12 Φεβρουαρίου του 1885 σε μια εξαιρετικά φτωχή οικογένεια. Ορφανεύει από πατέρα όταν ήταν ακόμα μωρό. Η αγάπη και το ταλέντο της στην τέχνη που επέλεξε φάνηκε από πολύ νωρίς.

Το 1926, σε μια θριαμβευτική τουρνέ εκτός Ρωσίας,  στην οποία η `Αννα Πάβλοβα έλιωσε 2.000 ζευγάρια παπούτσια μπαλέτου, διέμεινε στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, την πόλη Wellington.

Ο σεφ του ξενοδοχείου θέλησε να την τιμήσει. Σκέφτηκε, λοιπόν, μια νέα και πρωτότυπη συνταγή. Ένα κρεμώδες γλυκό, γεμάτο φρου φρου σαν τα τούλια του χορού της Πάβλοβα και μαρέγκα αυγού, σαν λευκό σύννεφο.

Η γυναίκα που αφιέρωσει ολόκληρη τη ζωή της στο χορό, κλείνει τα μάτια της για πάντα, στις 23 Ιανουαρίου του 1931, στη Χάγη από πνευμονία.