iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Έρχονται μεγάλες
αυξήσεις στα ΙΧ
μετά την άνοιξη


Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μίας εκτόξευσης των τιμών των αυτοκινήτων σε όλες τις κατηγορίες. Πλέον δύσκολα βρίσκεις κάτι κάτω από τα 15.000 ευρώ ενώ ένα καλά εξοπλισμένο super mini ξεπερνά εύκολα τις 20.000.

Και η τάση αυτή των διαρκών αυξήσεων δεν φαίνεται να σταματά σύντομα, καθώς οι κατασκευαστές βρίσκονται αντιμέτωποι με την “τέλεια καταιγίδα”: τον υψηλό πληθωρισμό, την πανάκριβη ενέργεια και τις μεγάλες ελλείψεις σε πρώτες ύλες και εξαρτήματα.

Μία από τις εταιρίες που έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους είναι η VW η οποία ενημέρωσε τους αντιπροσώπους της ότι θα έρθουν αυξήσεις οι οποίες μεσοσταθμικά θα κινηθούν γύρω στο 4,4%.

Οι αυξήσεις αυτές θα αφορούν όλα τα μοντέλα της εταιρίας, ακόμα και τα πιο δημοφιλή της και θα ισχύσουν από τις 23 Φεβρουαρίου.

Την είδηση δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters λέγοντας ότι η VW προχωρά σε αυτή την κίνηση έχοντας να αντιμετωπίσει τα σημαντικά υψηλότερα κόστη για τις πρώτες ύλες την ενέργεια και τα εξαρτήματα.

Όπως σημειώνουν ειδικοί αναλυτές ακόμα και η VW δεν μπορεί να ξεφύγει από τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού.

Στελέχη της εταιρίας επισημαίνουν ότι παρά το γεγονός ότι δουλεύουν με συμβόλαια μακράς διαρκείας, το επιπλέον κόστος δεν μπορεί να αντισταθμιστεί πλήρως.

Η απόφαση αυτή έχει φέρει αντιδράσεις μεταξύ των αντιπροσώπων της εταιρίας, οι οποίοι επισημαίνουν ότι ενώ η αγορά είναι πτωτική η εταιρία ανεβάζει τις τιμές.

Η VW δεν είναι η μόνη αυτοκινητοβιομηχανία που αυξάνει τις τιμές για νέα μοντέλα. Και προφανώς το δικό της παράδειγμα θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα και όλοι οι υπόλοιποι.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο 2022, η μέση τιμή ενός νέου αυτοκινήτου στην Γερμανία αυξήθηκε κατά 5.000 ευρώ, σύμφωνα με την εταιρία Deutchen Automobil Treunhand.

ΠΗΓΗ newsauto.gr

Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα είναι η αγορά αυτοκινήτου μέσω χρηματοδότησης ή leasing, καθώς οι αγοραστές καλούνται να πληρώσουν αυξημένα ποσά, εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων που έχουν σημειώσει τα επιτόκια.

Παράλληλα στην άνοδο των τιμών των αυτοκινήτων επεμβαίνουν και αστάθμητοι παράγοντες. Όπως ανακοινώνουν οι μεγάλες εταιρίες, είναι πλέον αναγκασμένες να πληρώνουν τεράστια ποσά για την μεταφορά των αυτοκινήτων τους με τα καράβια.

Οι τιμές που χρεώνουν τα αντίστοιχα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί έως και 150% τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα οι εταιρίες να αναγκάζονται να περάσουν αυτό το νέο έξοδο στις τελικές τιμές των αυτοκινήτων.

Σε κάθε περίπτωση, η ανοδική τάση των τιμών των αυτοκινήτων θα είναι έντονη και μέσα στο 2023. Οπότε, όποιος προγραμματίζει να αγοράσει κάποιο αυτοκίνητο, καλό θα ήταν να το κάνει όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί πολύ σύντομα θα κληθεί να πληρώσει αρκετά περισσότερα.