iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 18 Μαΐου 2024

Με τον φόβο μεγάλου
σεισμού ζούνε στην
Κωνσταντινούπολη


Οι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία έχουν αφήσει ''αποτύπωμα'' τρόμου σε εκατομμύρια κατοίκους και στην Κωνσταντινούπολη ο φόβος αυξάνεται, για έναν πιθανό καταστροφικό σεισμό.

Οι δύο σαρωτικοί σεισμοί στο νότιο τμήμα της Τουρκίας που στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 50.000 ανθρώπους έχουν προκαλέσει συναγερμό στους κατοίκους της μεγαλύτερης πόλη της. Με 15 εκατομμύρια κατοίκους, η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται πάνω στη γραμμή του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας και οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα έχει το δικό της μεγάλο σεισμό πριν από το 2030.

Περίπου το 70% των κτιρίων της πόλης χτίστηκαν πριν από τις αλλαγές των κανόνων που επέβαλαν αυστηρότερα πρότυπα κατασκευής το 1999, και έτσι θεωρούνται δυνητικά μη ασφαλή. Μόλις πριν από τρεις μήνες, μια μελέτη ανέφερε ότι ένας σεισμός εδώ θα μπορούσε να σκοτώσει έως και 90.000 ανθρώπους. Τώρα, ο αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει για να ετοιμαστεί η πόλη για έναν σεισμό που πολύ πιθανά θα χτυπούσε την περιοχή, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, πολλοί κάτοικοι αναζητούν ασφαλέστερες κατοικίες, τρόπους για να αποφύγουν τα θλιβερά γεγονότα που έζησαν οι συμπατριώτες τους στα νότια της χώρας.