iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 19 Μαΐου 2024

''Καζάνι που βράζει'' το
Ισραήλ για τις δικαστικές
μεταρρυθμίσεις


«Εγκέφαλος» των διαδηλώσεων στο Ισραήλ, δεσμεύτηκε πως θα συνεχιστούν οι συγκεντρώσεις στη χώρα, αφού ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τις αμφιλεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις μέχρι τον επόμενο μήνα.

Η Δρ Σίκμα Μπρέσλερ, μία εκ των βασικών ηγετών του κινήματος διαμαρτυρίας, δήλωσε -σύμφωνα με τον Independent- μετά την ανακοίνωση του κ. Νετανιάχου, πως «όσο η νομοθεσία συνεχίζεται και δεν τίθεται στο "ράφι", θα είμαστε στους δρόμους».
Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ανακοίνωσε την «παύση» στη διαδικασία υιοθέτησης της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, η οποία έχει οδηγήσει σε μεγάλες κινητοποιήσεις εδώ και σχεδόν τρεις μήνες. Ωστόσο, δεν είναι σαφές τι θα επιτύχει μια καθυστέρηση, πέρα από την «αγορά» χρόνου.

Η Δρ. Μπρέσλερ είπε ότι ο Νετανιάχου και οι συνάδελφοί του στην κυβέρνηση είναι ξεκάθαρα αποφασισμένοι να συνεχίσουν τους «δικτατορικούς νόμους» τους στην επόμενη σύνοδο της Κνέσετ (κοινοβούλιο Ισραήλ), σε έναν μήνα από τώρα.
«Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και των εξτρεμιστών εταίρων του αποτελούν παραδοχή της πρόθεσής τους να επαναφέρουν τους νόμους της δικτατορίας στο τραπέζι στην επόμενη συνεδρίαση της Βουλής, βλάπτοντας την οικονομία και την ασφάλεια της χώρας», τόνισε η Δρ. Μπρέσλερ.

Οι δηλώσεις της έγιναν αφότου ο κ. Νετανιάχου είπε ότι θα καθυστερήσει το σχέδιο δικαστικής αναθεώρησης για την επόμενη κοινοβουλευτική συνεδρίαση, λέγοντας στον λαό του Ισραήλ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα: «Δεν είμαι έτοιμος να χωρίσω το έθνος σε κομμάτια».