iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 05 Μαΐου 2024

Εκατοντάδες νεκροί και
τραυματίες στην Υεμένη
Ποδοπατήθηκαν...


Τουλάχιστον 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 322 τραυματίστηκαν όταν ποδοπατήθηκε κόσμος που είχε συγκεντρωθεί σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της de facto κυβέρνησης των Χούθι.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε στη συνοικία Μπαμπ ελ Γιέμεν.

Πολλοί Yεμενίτες, εξαθλιωμένοι έπειτα από χρόνια πολέμου, συγκεντρώθηκαν σε κέντρα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας ενόψει του Έιντ αλ Φιτρ, μιας από τις σημαντικότερες γιορτές για τους μουσουλμάνους.
Την Υεμένη, τη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, ρημάζει από το 2014 ο πόλεμος ανάμεσα στους Χούθι, σιίτες αντάρτες προσκείμενους στο Ιράν, και τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, που υποστηρίζονται από στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.
Ο πόλεμος έχει προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους, επιδημίες, έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού, πείνα. Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού εξαρτώνται από τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια, που όμως δεν σταματά να λιγοστεύει.