iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 07 Μαΐου 2024

Τραπεζικός γίγας η
JP Morgan μετά την
εξαγορά της F R Bank


Στην μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ μετατρέπεται πλέον η JP Morgan μετά την πτώχευση της First Republic Bank και την απόκτηση όλων των καταθέσεων της τράπεζας.

«Η κυβέρνησή μας κάλεσε εμάς και άλλους να λάβουμε μέτρα, και το κάναμε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon. «Η οικονομική ισχύς, οι δυνατότητες και το επιχειρηματικό μας μοντέλο μας επέτρεψαν να αναπτύξουμε μια προσφορά για την εκτέλεση της συναλλαγής με τρόπο που να ελαχιστοποιεί το κόστος για το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων».

Η First Republic Bank δεχόταν ισχυρή πίεση μετά τις πτωχεύσεις δύο τραπεζών στις ΗΠΑ παρόμοιου προφίλ στις αρχές Μαρτίου, της Silicon Valley Bank και της Signature. Πλέον First Republic Bank τίθεται υπό τον έλεγχο των αμερικανικών αρχών προκειμένου να ολοκληρωθεί η πώληση του μεγαλύτερου μέρους της στην JPMorgan Chase
Η συναλλαγή όπως αναφέρει το Bloomberg, καθιστά την JPMorgan, τη μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ, ακόμη πιο μαζική –ένα αποτέλεσμα που οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έκαναν προσπάθειες να αποφύγουν στο παρελθόν. Λόγω των ρυθμιστικών περιορισμών των ΗΠΑ, το μέγεθος της JPMorgan και το υπάρχον μερίδιό της στην καταθετική βάση των ΗΠΑ θα την εμπόδιζαν υπό κανονικές συνθήκες να επεκτείνει περαιτέρω την καταθετική της βάση. Εξέχοντες Δημοκρατικοί νομοθέτες και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχουν ταλαιπωρηθεί από την ενοποίηση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και σε άλλους τομείς.
Η JPMorgan θα αναλάβει τα περιουσιακά στοιχεία της First Republic, συμπεριλαμβανομένων περίπου 173 δισεκατομμυρίων δολαρίων δανείων και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρεογράφων, καθώς και 92 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε καταθέσεις. Η JPMorgan και η Federal Deposit Insurance Corp., η οποία ενορχήστρωσε την πώληση, συμφώνησαν να μοιραστούν το βάρος των ζημιών, καθώς και τυχόν ανακτήσεις, για τα δάνεια για μια οικογένεια και τα εμπορικά δάνεια της εταιρείας.