iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 17 Μαΐου 2024

Βρέθηκαν τα 4 παιδιά
που αγνοούνταν στη
ζούγκλα 17 ημέρες


Τέσσερα παιδιά –ανάμεσά τους νήπιο 11 μηνών–, χαμένα στη ζούγκλα, στο τμήμα του Αμαζονίου που διασχίζει την Κολομβία, μετά τη συντριβή μικρού αεροσκάφους η οποία στοίχισε τη ζωή στη μητέρα τους και άλλους δύο ενήλικους, βρέθηκαν ζωντανά ανακοίνωσε ο Kολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο.

Οι ανήλικοι επιβίωσαν με φρούτα και κατασκευάζοντας αυτοσχέδια καταφύγια και βρέθηκαν από ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο.

Σε φωτογραφίες που διανεμήθηκαν στον Τύπο από τον στρατό, διακρίνονται ψαλίδι και ετικέτα από κάτι που μοιάζει σαν κορδέλα για τα μαλλιά — ενδείξεις για την κατεύθυνση που έπρεπε να πάρουν οι ομάδες έρευνας και διάσωσης.
Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην επιχείρηση έρευνας –βαφτίστηκε «Ελπίδα»– με τρία ελικόπτερα. Στο ένα είχε εγκατασταθεί τηλεβόας που μπορούσε να ακούσει κανείς «από απόσταση περίπου 1.500 μέτρων»: μέσω αυτού αναπαραγόταν ηχογραφημένο μήνυμα της γιαγιάς των παιδιών.
Στη γλώσσα Ουιτότο, η γυναίκα έλεγε στα εγγόνια της πως τα ψάχνουν και τους ζητούσε να μείνουν εκεί όπου βρίσκονταν ώστε να μπορέσουν να τα εντοπίσουν οι στρατιώτες.
Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει τους λόγους που η οικογένεια ταξίδευε αεροπορικώς. Αλλά κάτοικοι αυτής της δυσπρόσιτης περιοχής, όπου δεν υπάρχουν και πολλοί δρόμοι, συχνά αναγκάζονται να μετακινούνται με μικρά αεροσκάφη.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Αυτοχθόνων της Κολομβίας (ONIC), η φυλή Ουιτότο ζει σε απόλυτη «αρμονία» στη ζούγκλα και τα μέλη της τηρούν τις παραδόσεις της, ιδίως ως προς το κυνήγι, την αλιεία και τη συγκομιδή άγριων φρούτων.