iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 04 Μαΐου 2024

Γενέθλια 100 ετών
για το ''φαινόμενο''
Χένρι Κίσινγκερ


Μία έκπληξη επεφύλασσαν στον Χένρι Κίσινγκερ οι διοργανωτές του Economic Club της Νέας Υόρκης σε ημερίδα την οποίαν είχαν διοργανώσει επ αφορμής της συμπλήρωσης 100 ετών ζωής για το «γεράκι της διπλωματίας» των ΗΠΑ.

Σε ένα φανερά εύθυμο και συγκινησιακό κλίμα, φαίνεται να σβήνει τα 100 κεράκια με ένα πλήθος κόσμου να είναι συγκεντρωμένο γύρω του και να τον χειροκροτά. Η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα η φιγούρα του παραμένει μεγαλύτερη από τη ζωή. Απολαμβάνει περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσαν ποτέ να ονειρευτούν οι περισσότεροι άνθρωποι. 

Στο Κονέκτικατ της μικρής αγροτικής κοινότητας του Κεντ της παραδοσιακής Νέας Αγγλίας ζουν μια σειρά από προσωπικότητες του κινηματογράφου, της μουσικής σκηνής, της τηλεόρασης, των εκδόσεων, των επιχειρήσεων, των πανεπιστημίων. Ανάμεσά τους, αλλά όχι κοντά τους, σε ένα κτήμα 300 στρεμμάτων που αγόρασε πριν από 40 χρόνια, μένει σταθερά πια, από τότε που άφησε το διαμέρισμά του στο Μανχάταν, ο Χένρι Κίσινγκερ.
Στο πλευρό του στέκει μόνιμα παρούσα η 89χρονη δεύτερη σύζυγός του, η Νάνσι Μαγκίνες, με την οποία είναι παντρεμένος από το 1974. Στο σπίτι τους καταφθάνουν κάθε τόσο τηλεοπτικά συνεργεία για να πάρουν συνέντευξη από τον διαυγή, πάρα τα χρόνια του, πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ανέκαθεν άλλωστε συνάρπαζε πάσης φύσεως ακροατήρια με την ανθηρή αίσθηση χιούμορ, τη βαθιά γερμανική προφορά και την αργή εκφορά της ομιλίας του που έμοιαζε να προσθέτει κύρος στις δηλώσεις του.
Πρόθυμοι προσέρχονται οι δημοσιογράφοι να τον ακούσουν καθισμένο στη βαρυφορτωμένη βιβλιοθήκη ή πλάι στην πισίνα του να διηγείται αμέτρητες ανέκδοτες ιστορίες από τη μακρά διπλωματική και ακαδημαϊκή ζωή του. Από το πώς έφαγε με ξυλάκια κινέζικα εδέσματα στο Πεκίνο με τον Μάο Τσε Τουνγκ και τον Τσου Εν Λάι, πώς εξοικειώθηκε ύστερα από τις 68 διαπραγματευτικές συναντήσεις του σε μια βίλα στα περίχωρα του Παρισιού με τον Βορειοβιετναμέζο κομμουνιστή Λε Ντουκ Θο, μέχρι πώς δεν πήγε στην τελετή του Οσλο στη Νορβηγία να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης. Και βέβαια, άπαντες να τον παρακολουθούν με προσοχή να εκφράζει τους γεωπολιτικούς χρησμούς του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον σκεπτικισμό του για την Κίνα και για μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή, τη δυσπιστία του για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ παράλληλα προωθεί το πρόσφατο, 19ο στη σειρά, βιβλίο του 528 σελίδων που κυκλοφόρησε μόλις πέρυσι.