iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Κι όμως! Ο Αλ Καπόνε
καθιέρωσε την ημερομηνία
λήξης στα τρόφιμα


Ο Αλ Καπόνε ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς και διαβόητους μαφιόζους στις ΗΠΑ την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης (1920-1933). Ανάμεσα στις πολλές ιστορίες που υπάρχουν για αυτόν είναι αυτή, όπου ο Καπόνε επέβαλε την αναγραφή ημερομηνίας λήξης στα μπουκάλια γάλατος, επειδή ένας συγγενής του αρρώστησε από ληγμένο γάλα.
Με το τέλος της ποτοαπαγόρευσης να είναι προ των πυλών, ο Καπόνε έψαχνε τρόπο, ώστε να μεταφέρει τις παράνομες δραστηριότητες του σε ένα πιο νόμιμο περιβάλλον. Η αρρώστια από το ληγμένο γάλα έδωσε τη λύση στην αναζήτηση του Καπόνε, καθώς το γάλα είναι ένα προϊόν που το καταναλώνουν καθημερινά πολλοί άνθρωποι κάθε ηλικίας. Επιπλέον, ο Καπόνε διέθετε ήδη εγκαταστάσεις και μηχανήματα για μπουκάλια, λόγω της παραγωγής και διακίνησης αλκοόλ που έκανε. Η βιομηχανία γάλακτος δεν είχε ακόμα κανονισμούς, οπότε υπήρχε η δυνατότητα να μπει στο χώρο και να ελέγξει τον τομέα, μέσω κανονισμών που ο ίδιος θα περνούσε.
Ένας από τους κανονισμούς που επέβαλε ήταν η αναγραφή ημερομηνίας λήξης του γάλακτος πάνω στα μπουκάλια, ώστε να προστατευθούν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι έγκυες και τα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο ο Καπόνε ενίσχυσε και το φιλανθρωπικό του προφίλ, μιας και ήταν ήδη γνωστές οι προσπάθειες του να βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων του Σικάγο (γεύματα απόρων, κ.ό.κ). Η προσπάθεια του να επιβάλει την υποχρέωση των παραγωγών να αναγράφουν την ημερομηνία λήξης έγινε από τον αδερφό του, Ραλφ Καπόνε.
Πολύ σύντομα, ο Καπόνε πήρε υπό τον έλεγχο του τη φάρμα "Meadowmoor Dairies" -που παρήγαγε το γάλα στο Σικάγο- από το τοπικό σωματείο και απέκτησε τον πλήρη έλεγχο στην παραγωγή και διακίνηση γάλατος της ευρύτερης περιοχής.
Όμως, τρεις μήνες αφότου ξεκίνησε την επιχείρηση γάλακτος, ο Καπόνε συνελήφθη για φοροδιαφυγή και κλείστηκε στη φυλακή. Ωστόσο, η ημερομηνία λήξης και οι κανονισμοί ασφαλείας στο γάλα έμειναν και με τα χρόνια επεκτάθηκαν και σε ολοένα περισσότερα τρόφιμα, φθάνοντας στη σημερινή καθολικότητα.
ΠΗΓΗ fb Το παλιατζίδικο ων αναμνήσεων