iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Νέα αύξηση μισθού
για την Ούρσουλα
Φον ντερ Λάιεν


Όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Liberation», μία αύξηση αυτού του μεγέθους στο εισόδημα της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι στην ημερήσια διάταξη.
Η αυτόματη αύξηση των μισθών των Ευρωπαίων δημοσίων υπαλλήλων εξαρτάται από ένα σύστημα που ισχύει από το 2013, επισημαίνει το δημοσίευμα και προσθέτει:
Σε tweet με ημερομηνία 12 Ιουνίου του 2023, ο Γάλλος πολιτικός και πρώην ευρωβουλευτής Φλοριάν Φιλιπό (άλλοτε στενός συνεργάτης της σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν,) κατηγόρησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι «απαιτεί αύξηση μισθού κατά 15%, δηλαδή, θέλει να λαμβάνει το μήνα επιπλέον το ποσό των 4.700 ευρώ. Και μάλιστα, ενώ είχε ήδη λάβει αύξηση μισθού κατά περίπου 8% τον Ιανουάριο. Όπως και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι της ΕΕ!, επισημαίνει ο Φιλιπό στο τιτίβισμά του.

Στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τον αυξημένο πληθωρισμό ενώ οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ζητούν λιτότητα από τις πολίτες.
Τα σχόλια από το τιτίβισμα του Γάλλου πολιτικού Φλοριάν Φιλιπό, συνοδεύτηκαν από το hashtag #UrsulaDégage («Ούρσουλα πάρε Δρόμο»), σε άρθρο της αυστριακής διαδικτυακής εφημερίδα «Exxpress».
Το αυστριακό δημοσίευμα γράφει χαρακτηριστικά ότι, η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει να αυξήσει τον μηνιαίο μισθό της, ως επικεφαλής της Ευρωπαικής Επιτροπής αγγίζοντας τα 35.957 ευρώ.
«Αυτή είναι η επόμενη πρόκληση από τις Βρυξέλλες. Ενώ όλοι οι Ευρωπαίοι ασφυκτιούν από τον πληθωρισμό και τους πολύ χαμηλούς μισθούς, οι πολιτικοί και οι αξιωματούχοι της ΕΕ θέλουν να αυξήσουν και πάλι τους μισθούς τους κατά 15%. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιθυμεί να λάβει μηνιαία αύξηση στις απολαβές της κατά 4.687,50 ευρώ!» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Τον Ιανουάριο του 2023, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild», τόνιζε ότι 50.000 εργαζόμενοι στην Ε.Ε. ετοιμάζονται να λάβουν και δεύτερη αύξηση του μισθού τους με τις απολαβές τους να αυξάνονται κατά 7%.
«Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αμείβεται με το ποσό των χιλίων ευρώ την ημέρα», ανέφερε στον τίτλο της η γερμανική εφημερίδα.
Αν και οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν ήδη κάνει... μια περιουσία, υπάρχει αυτόματη προσαρμογή στις απολαβές τους λόγω του αυξημένου κόστους ζωής, όπως εξηγεί το γερμανικό δημοσίευμα.
Για το λόγο αυτό, οι μισθοί τους αυξήθηκαν από τα μέσα του περσινού έτους κατά 2,4% σε σχέση με τις αρχές Ιανουαρίου του 2022. Η νέα αύξηση θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιούλιο, αναφέρει το δημοσίευμα.
Κατά συνέπεια, ο βασικός μηνιαίος μισθός της 64χρονης προέδρου της Κομισιόν θα αυξηθεί κατά 2.044 ευρώ σε σχέση με το 2021, αγγίζοντας τα 31.250 ευρώ.