iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Στις 2 μμ τελειώνει το
οξυγόνο στο υποβρύχιο
Στις έρευνες και ρομπότ


Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τους πέντε επιβάτες του Titan, ενώ έχουν απομείνει λιγότερες από 10 ώρες οξυγόνου στο εξαφανισμένο υποβρύχιο, καθώς οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται.

Ένα καναδικό αεροσκάφος που έψαχνε για το υποβρύχιο στον Ατλαντικό Ωκεανό εντόπισε χθες διακοπτόμενους θορύβους «κτυπήματος» από την περιοχή της τελευταίας γνωστής τοποθεσίας του, σύμφωνα με την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ.Το οξυγόνο λιγοστεύει καθώς περνούν οι ώρες, όπως και οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι πέντε επιβάτες του τουριστικού υποβρύχιου, που εξαφανίστηκε την Κυριακή.
Στο πεδίο των επιχειρήσεων σπεύδει και ένα γαλλικό ρομπότ, το οποίο θα καταδυθεί σε βάθος 6.000 μέτρων. Πρόκειται για το μη επανδρωμένο ρομπότ «Βίκτορ 6000» που μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του βαθυσκάφους σε περίπτωση που έχει παγιδευτεί σε κάποιο σημείο, σύμφωνα με τον χειριστή του.

Εμπειρογνώμονες έχουν αποσταλεί εσπευσμένα από το γαλλικό λιμάνι της Τουλόν για να χειριστούν το ρομπότ την στιγμή της κατάδυσης.

Το υποβρύχιο ρομπότ ελέγχεται εξ αποστάσεως από ερευνητικό σκάφος μέσω καλωδίου μήκους έως και 8 χιλιομέτρων, και θεωρείται «συσκευή-ναυαρχίδα για υποβρύχιες επιχειρήσεις», ενώ μπορεί να αναπτυχθεί σε βάθη έως 6.000 μέτρα.

Μπορεί να καλύψει στο πεδίο των ερευνών το μέγεθος της πολιτείας Κονέκτικατ επί δύο, και θα εκτείνεται σε βάθος περίπου άνω των 4 χλμ.