iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Τέλος εποχής για
το εμβληματικό
National Geographic


Τους τελευταίους του συντάκτες απέλυσε το National Geographic, καθώς το αμερικανικό περιοδικό που εδώ και 135 χρόνια δημοσιεύει θέματα για τον φυσικό κόσμο και την ανθρωπότητα, δεν θα πωλείται πλέον στα περίπτερα των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την Washington Post, οι περικοπές, οι τελευταίες σε μια σειρά απολύσεων της ιδιοκτήτριας εταιρείας Walt Disney Co., περιλαμβάνει 19 συντάκτες οι οποίοι ενημερώθηκαν τον Απρίλιο για τον επερχόμενο τερματισμό της συνεργασίας τους. Πλέον, τα άρθρα θα αναλαμβάνουν κυρίως freelancers.
Πρόκειται για το δεύτερο κύμα απολύσεων σε διάστημα εννέα μηνών και το τέταρτο από το 2015, οπότε και ξεκίνησε μια σειρά αλλαγών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Τον Σεπτέμβριο, η Disney απομάκρυνε έξι κορυφαίους συντάκτες σε μια έκτακτη αναδιοργάνωση των εκδοτικών εργασιών του περιοδικού.
Σύμφωνα με τους απολυμένους υπαλλήλους, το περιοδικό έκανε περικοπές στα συμβόλαια με φωτογράφους που περνούσαν μήνες στα κατά καιρούς πεδία ενδιαφέροντος για την καταγραφή των εμβληματικών εικόνων της έκδοσης.
Σε μια περαιτέρω μείωση του κόστους έκδοσης, τα αντίτυπα του περιοδικού με το εμβληματικό κίτρινο πλαίσιο δεν θα πωλούνται στην αγορά της Αμερικής, αρχής γενομένης από το νέο έτος, ανέφερε η εταιρεία σε εσωτερική ανακοίνωση τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την Washington Post.
«Το National Geographic, θα συνεχίσει να εκδίδει μηνιαία τεύχη», τόνισε από την πλευρά του εκπρόσωπος του περιοδικού στο CNN την Τετάρτη, δίχως όμως να διευκρινίσει αν αυτό θα συνεχιστεί ως το τέλος του χρόνου, ή αν αυτές θα διατίθενται σε επιλεγμένες χώρες, αφού η απόφαση να σταμάτησει να πωλείται στις ΗΠΑ είναι οριστική. 
«Οι αλλαγές στο προσωπικό δεν θα αλλάξουν την ικανότητά μας να κάνουμε αυτό το έργο, αλλά θα μας δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία να αφηγούμαστε διαφορετικές ιστορίες και να συναντάμε το κοινό μας εκεί που βρίσκεται στις πολλές πλατφόρμες μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του National Geographic. «Οποιοσδήποτε υπαινιγμός ότι οι πρόσφατες αλλαγές θα επηρεάσουν αρνητικά το περιοδικό ή την ποιότητα της αφήγησής μας, είναι απλώς λανθασμένος».
«Ήμουν τόσο τυχερός. Δούλεψα με απίστευτους δημοσιογράφους και είπα σημαντικές, παγκόσμιες ιστορίες. Ήταν τιμή μου», έγραψε στο Twitter ο Craig Welch, ένας από τους πρώην συντάκτες του National Geographic. 
Το περιοδικό, το περιεχόμενο του οποίου ήταν συχνά αποτέλεσμα μηνών έρευνας και ρεπορτάζ, έπεσε «θύμα» της ραγδαίας ανάπτυξης των ψηφιακών μέσων.
Στην ακμή του, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, είχε πάνω από 12 εκατομμύρια συνδρομητές στις ΗΠΑ και εκατομμύρια άλλους στο εξωτερικό. Πολλοί από τους αναγνώστες του, στους οποίους άνοιγε νέα παράθυρα γνώσης στο διάστημα, τα βάθη των ωκεανών και τα πλέον αθέατα σημεία του πλανήτη, συνήθιζαν να συλλέγουν τα παλιά τεύχη, κρατώντας τα πεισματικά σε αποθήκες και σοφίτες.
Παραμένει ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα περιοδικά στην Αμερική, σε μια εποχή που τα περιοδικά δεν διαβάζονται πλέον ευρέως. Στο τέλος του 2022, είχε κάτι λιγότερο από 1,8 εκατομμύρια συνδρομητές.
Το National Geographic ξεκίνησε από την National Geographic Society της Ουάσινγκτον, ένα ίδρυμα που δημιουργήθηκε από 33 ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και επίδοξους εξερευνητές, συμπεριλαμβανομένου του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ. Το περιοδικό πωλούνταν αρχικά στο κοινό ως προνόμιο για την εγγραφή στην εταιρεία.
nation-_3_
 

nation__2__2

nation-_1_