iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 06 Μαΐου 2024

Βυθίζεται στο
χάος η Γαλλία
Εντείνονται οι ταραχές


Εκατοντάδες είναι οι συλληφθέντες στις ταραχές που συγκλονίζουν τη Γαλλία απ' άκρου εις άκρον, με παιδιά ακόμη και 13 ετών να φαίνεται πως έχουν εμπλακεί στα επεισόδια, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμανέν, μιλώντας στο γαλλικό TF1, έκανε λόγο για 917 συλλήψεις μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, κατά βάση νεαροί, αφού ο μέσος όρος ηλικίας των συλληφθέντων είναι τα 17 έτη.

Παράλληλα, χιλιάδες αστυνομικοί είναι επί ποδός: 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα όπως δήλωσε ο Νταρμανέν, ενώ τανκς εμφανίστηκαν στους δρόμους.
Όπως σημειώθηκε και νωρίτερα, ο αναβρασμός ήδη μετρά και ένα νεκρό: πρόκειται για έναν 19χρονο ο οποίος έπεσε από οροφή εμπορικού καταστήματος στο Ρουέν, στα βόρεια της χώρας.

Οι βουλευτές του κόμματος της Αριστεράς, του Μελανσόν, κάλεσαν την κυβέρνηση να οργανώσει συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση για τις ταραχές των τελευταίων νυχτών, προτείνοντας σχέδιο έκτακτης ανάγκης αφιερωμένο στην «αστυνομική βία», όπως αναφέρει το BFM TV.

Από την πλευρά της, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν έκανε λόγο για «ενδημική αταξία» και βλέπει ως άμεση λύση την «κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αν η κατάσταση επιδεινωθεί».

Σε 50 χρόνια έχουμε χρησιμοποιήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέσσερις φορές. Ο πρόεδρος Σιράκ τη χρησιμοποίησε μετά από 10 ημέρες έκτακτης ανάγκης. Δεν αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο», είπε ο Ζεράρ Νταρμανέν.