iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 09 Μαΐου 2024

3 Ιουλίου 2023
Η πιο ζεστή ημέρα
της ανθρωπότητας!


Η Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023, ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως σύμφωνα με τα αμερικανικά Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Πρόβλεψης (NCEP) καθώς επιταχύνεται η κλιματική αλλαγή.

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας ότι η Βρετανία βίωσε φέτος τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί αφότου τηρούνται τα σχετικά αρχεία, τα στοιχεία των NCEP δείχνουν ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τη Δευτέρα έφθασε τους 17,01 βαθμούς Κελσίου, σπάζοντας το ρεκόρ των 16,92 βαθμών Κελσίου που κρατούσε από τον Αύγουστο του 2016, καθώς πολλές περιοχές του πλανήτη πλήττονται από κύματα καύσωνα.
«Αυτό δεν είναι ένα ορόσημο που θα έπρεπε να γιορτάζουμε, αλλά μια θανατική ποινή για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα», δήλωσε η Φριντερίκε Όττο, λέκτορας στο Ινστιτούτο Grantham για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον του Imperial College του Λονδίνου. «Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι η Δευτέρα δεν θα παραμείνει για πολύ καιρό η θερμότερη μέρα. Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο πρόκειται να ωθήσει υψηλότερα τις παγκόσμιες θερμοκρασίες υψηλότερα», είπε.
Οι νότιες ΗΠΑ υποφέρουν τις τελευταίες εβδομάδες από έντονη ζέστη εν μέσω ακραίων καιρικών φαινομένων που τροφοδοτούνται πιθανώς από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με ειδικούς.
Σε περιοχές της Κίνας συνεχίζεται ο καύσωνας με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου, στη Νότια Αφρική ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε κοντά στους 50 βαθμούς Κελσίου και στη Σαουδική Αραβία χιλιάδες προσκυνητές υπέφεραν από τις υψηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια του ετήσιου χατζ στους ιερούς τόπους των μουσουλμάνων.

Ακόμη και στην Ανταρκτική μεσούντος του χειμώνα καταγράφηκαν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες – 8,7 C – καθώς επιταχύνεται το λιώσιμο των παγετώνων.

«Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υφίστανται ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής από καύσωνες, πυρκαγιές και ατμοσφαιρική ρύπανση μέχρι πλημμύρες και ακραίες καταιγίδες. Η υπερθέρμανση του πλανήτη επιδεινώνει επίσης τις απώλειες των καλλιεργειών και την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, καθώς και τη μετανάστευση», λέει η Τζένι Μίλερ, εκτελεστική διευθύντρια της Global Climate and Health Alliance με έδρα την Καλιφόρνια, μιας διεθνούς κοινοπραξίας οργανισμών υγείας.

Και πρόσθεσε: «Η εξόρυξη και η χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου βλάπτουν την υγεία των ανθρώπων, είναι ο κύριος μοχλός της υπερθέρμανσης και είναι ασυμβίβαστη με ένα υγιές κλίμα. Αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος να προετοιμαστούν οι κυβερνήσεις να τηρήσουν μια δέσμευση στο Cop28 για σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων και μια δίκαιη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για όλους».