iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 05 Μαΐου 2024

Σε πολιτική δίνη η
Ισπανία Νικητής ο
Σάντσεθ όχι αυτοδύναμος


Αλλεπάλληλοι γύροι εξαντλητικών διαβουλεύσεων, δεύτερες εκλογές ή και τα δύο περιμένουν στο εξής την Ισπανία, καθώς οι εθνικές κάλπες ανέδειξαν πρώτο μεν το Λαϊκό Κόμμα, αλλά όχι αυτοδύναμο.

Έχοντας αφήσει προ πολλού πίσω τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, το Λαϊκό Κόμμα (PP, δεξιά) του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό θα πρέπει να εκκινήσει τώρα διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά κυρίως να εγγυηθεί τη σταθερότητα στην χώρα, αντλώντας στήριξη από τα δεξιόστροφα κόμματα της νέας ισπανικής Βουλής.

Μεγάλος ηττημένος της εκλογικής βραδιάς ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός της χώρας και επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος απέτυχε να αποτρέψει την διαφαινόμενη δεξιά στροφή στη χώρα, μαζί με την απώλεια της πρωτιάς για το κόμμα του, που συγκέντρωσε μόλις 122 έδρες έναντι 136 του Λαϊκού Κόμματος, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 99% των εκλογικών τμημάτων. Παρά την άνετη επικράτηση του Λαϊκού Κόμματος, το εκλογικό αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν του δίνει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα.

Σε απόλυτους αριθμούς, το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο είχε υποστεί συντριβή επί ημερών του Μαριάνο Ραχόι, κατάφερε να αθροίσει 47 περισσότερες έδρες από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε θέσει ο κ. Φεϊχό, δηλαδή την εξασφάλιση 150 εδρών από τις 350 της ισπανικής εθνικής αντιπροσωπείας.
Το εθνικιστικό και ακροδεξιό μόρφωμα Βοξ (Vox) παραμένει τρίτο κόμμα με 33 έδρες, αλλά 19 λιγότερες από ό,τι το 2019, με αποτέλεσμα μια θεωρητική συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς να μην συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών. Παρόλα αυτά, το άθροισμα των 169 εδρών του Λαϊκού Κόμματος και του Βοξ χρειάζεται μόλις 7 έδρες για να κυβερνήσει, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να βρεθούν τις επόμενες ημέρες μέσα από εντατικές διαβουλεύσεις, ανοίγοντας το δρόμο στην επάνοδο της Ακροδεξιάς στην εξουσία στην Ισπανία, για πρώτη φορά μετά το 1975 και τη δικτατορία του Φράνκο.

 
G