iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 08 Μαΐου 2024

Πέθανε σε ηλικία
96 ετών ο συγγραφέας
Μάρτιν Βάλζερ,


Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο Μάρτιν Βάλζερ, ένας από τους πιο γνωστούς σύγχρονους Γερμανούς συγγραφείς.

Πρωτοποριακός, φιλόδοξος, αμφιλεγόμενος, όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, ο Βάλζερ ήταν από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς συγγραφείς της Γερμανίας μαζί με τον Χάινριχ Μπελ, τον Γκύντερ Γκρας και τον Ζίγκφριντ Λεντς. Τα βιβλία του διαβάζονται σε όλο τον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες, ανάμεσά τους και στα ελληνικά, όπως τα: «Αφηνιασμένο άλογο», «Ανεπίδοτα γράμματα», «Η υπεράσπιση της παιδικής ηλικίας», «Ο θάνατος ενός κριτικού», «Η στιγμή του έρωτα». Ο Βάλζερ είχε ταχθεί στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους κατά του Grexit.

Ο Βάλζερ γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1927 και μεγάλωσε στο Βάσενμπουργκ, ένα μικρό χωριό 700 κατοίκων. Ο πατέρας του διατηρούσε μια ταβέρνα και η μητέρα του ήταν μια αυστηρή Καθολική, η οποία πότε-πότε τους τις «έβρεχε» με την κουτάλα. Ο πατέρας του, ένας παθιασμένος αναγνώστης, ο οποίος αγαπούσε να παίζει πιάνο, πέθανε όταν ο μικρός Μάρτιν ήταν μόλις δέκα ετών.
Η μητέρα του προσχώρησε το 1932 στο Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα. Οι Ναζί ήταν καλοί πελάτες και δεν έπρεπε να τους χάσει, όπως αναφέρει η DW. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκει τον Βάλζερ να υπηρετεί στη Βέρμαχτ. Ποτέ δεν του άρεσε να μιλάει για εκείνη την περίοδο, ούτε και για την περίοδο της αιχμαλωσίας του από τους Αμερικανούς.